Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație. „Mi-e teamǎ că e foarte răzbunător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunțul victoriei lui Donald Trump a dus „la stele” bursele americane, în timp ce cele din Europa s-au prăbușit, spun specialiștii consultați de „Adevărul”. Se preconizează un război al taxelor cu Europa, deci inflație, și măsuri neașteptate care vor afecta și România.

România a avut relații bune cu SUA în timpul primului mandat Trump. FOTO: twitter
România a avut relații bune cu SUA în timpul primului mandat Trump. FOTO: twitter

Cunoscutul analist economic și antreprenor Cristian Sima, care locuiește în Elveția, și Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA, organizatia profesionistilor in investitii din Romania, analizează pentru „Adevărul” impactul alegerii lui Trump ca președinte al SUA pentru Europa și România.

Ambii analiști sunt de acord că Trump va crește taxele pentru importurile din Europa, ceea ce va atrage un răspuns similar din partea europenilor, astfel că se va ajunge la creșterea prețurilor și, în final, la inflație.

Pe lângă faptul că Europa și România vor avea de suferit din cauza creșterii taxelor, cea mai mare problemă pentru România va fi instabilitatea legată de protecția NATO.

Sima: „bursele americane au ajuns la stele”

Primul efect al alegerii lui Trump, conform economistului Cristian Sima, a fost cǎ: „bursele americane s-au dus la stele, toate acțiunile bat record istoric după record istoric, iar în același timp bursele europene s-au prăbușit pentru că Trump e foarte rău pentru Europa, va pune taxe pe importurile care vin din Europa. Adică va pune pe orice taxe de 20% și 60% pentru produsele din China”.

Ce e iar îngrijorător, spune profesorul, este că titlurile de stat americane s-au prăbușit. „Se preconizează un puseu inflaționist mare și atunci Federal Reserve-ul, indiferent ce va face mâine, în viitor riscă să ridice din nou dobânzile ca să combată inflația”, explică el.

Dacă Trump reduce taxele, așa cum a promis, datoria publică a Americii va crește. Sima nu crede că taxele impuse Chinei și Europei vor compensa reducerile de fiscalitate preconizate: „Va tăia de bugetul armatei mult și așa mai departe. Acum să vedem ce mai declară.”

„Toate acțiunile sponsorilor lui Trump au crescut”

Anumite acțiuni americane au crescut spectaculos.

Toate acțiunile și mai ales ale sponsorilor lui Trump au crescut. Cel mai mult a crescut Tesla, care a crescut peste 12% într-o zi. E la 288 de dolari acțiunea. Au crescut și Twitter-ul lui Trump, toate companiile petroliere sunt pe val pentru că Trump a spus „drill, baby, drill” și îi lasă pe terenurile publice să foreze, îi lasă și cu petrolul de șist și gazele de șist. Așa că au duduit sectoarele astea. Tehnologia în schimb a crescut și ea, dar foarte puțin pentru că că Trump nu e așa mare prieten al tehnologiei. În afară de Elon Musk, nu se înțelege bine cam cu nimeni din big tech”, explică Sima.

Au crescut și criptomonedele, spune acesta, „pe ideea că cine a fost prieten cu Trump va avea de câștigat și cum cei cu cripto i-au dat și ajutor la în campania electorală în criptomonede, evident că au crescut”.

Sima este totuși precaut și arată că dacă Federal Reserve va spune că există pericol ca inflația să revină și piața americană, care a crescut miercuri, în ziua aflării rezultatului alegerilor, va crește până vineri, s-ar putea să scadă la fel de repede:

În schimb, piața europeană va fi puternic afectată și pentru Europa urmează o viață foarte grea și cu o economie care exporta enorm în America și care va fi afectată de taxele vamale”.

Cea mai mare problemă pentru România

Sima susține că va fi foarte dificil planul lui Trump de tăiere a taxelor pentru marile companii deoarece „deja multinaționalele nu prea plătesc mari taxe în America, așa că dacă reduce impozitul pe venit și la cetățenii de rând și la clasa medie, cum vrea el, gaura bugetului american va fi imensă și atunci va tăia în primul rând în bugetul de apărare și tăind în bugetul de apărare va începe scandalul cu <<plătiți voi europenii mai mult dacă nu, nu vă mai apărăm>>”.

Pentru România cea mai mare problemă e războiul din Ucraina. „Dacă cumva îl apucă pandaliile nici măcar nu trebuie să se retragă din NATO, ci doar trebuie să abordeze acest subiect „Nu plătiți, mă retrag din NATO” și deja e o nenorocire”, spune Sima.

Putin poate să facă ce vrea în momentul în care Trump spune „mă retrag din NATO”, e de părere economistul.

Sima a atras atenția și asupra faptului că Trump vorbește mult și face cu totul altceva: „Nu poți să pui bază că o să pună 60% taxe pe importurile chinezești și nici 20% pe cele europene. El amenință foarte puternic și după aceea se duce și cere. Ideea e că nu prea are ce să ceară. Să le ceară europenilor ca americanii să exporte în Europa la fel cum exporta europenii în SUA e cam greu. Produsele americane, astea de consum, cu greu intră pe piața europeană. Chinei are ce să-i spună: „cumpărați-mi soia, cereale, petrol, gaze de șist, dar la europeni mai greu. Acum, într-adevăr poate să le ceară să cumpere gaz lichefiat”

În ceea ce privește mașinile Tesla, Sima spune : „problema lui Elon nu e Europa. El vrea ca Trump să-i pună taxă mare pe mașinile electrice chinezești și să aibă monopol. Mașinile lui Elon le cumpără oricum europenii. Numai că europenii îi lasă pe chinezi să aducă mașini ieftine și atunci Elon nu e competitiv în Europa.” Astfel, mașinile electrice chinezești sunt ieftine deoarece companiile primesc ajutor de la stat.

„Ce mi-e frică la Trump e că-i foarte răzbunător”

Ce mi-e frică la Trump e că-i foarte răzbunător și o să se apuce să se răzbune pe toată lumea care l-a supărat în ăștia patru ani când nu a fost președinte. Și de acolo, din răzbunările astea și orgoliul lui nemăsurat vor ieși și multe nenorociri. Plus că e total imprevizibil. Pentru un președinte american care trebuie să aibă grijă de pacea lumii, să fie imprevizibil nu e vreo calitate. Că tu nu știi ce face el, așa cum dă un tweet, îl apucă noaptea și zice de mâine am ieșit în NATO, cum ai ieșit de la acordurile climatice de la Paris. Că tocmai de asta au scăzut bursele din Europa, de frică”, explică economistul.

Cel mai mult au scăzut companiile de automobile. „Azi în bursele europene Volkswagen, Mercedes, BMW, toate s-au prăbușit, pentru că nu vor mai vinde în America dacă trebuie să le pună taxă 20%. Companii care deja aveau probleme”, detaliază profesorul.

Toți analiștii spun că mandatul acesta va fi diferit de primul. „Acum cunoaște jobul, știe jocurile că a guvernat 4 ani. Apoi, are un mare avantaj acum, are și Congresul și Camera reprezentanților. El în primul mandat avea și Camera Reprezentanților și Senatul democrate, nu putea să dea orice lege, să facă ce vrea. Acum toți sunt ai lui. Au majoritate totală în Senat, 52 de senatori, în Cameră la fel, fac ce vor. Dacă mai conving câțiva democrați dau și amendament la Constituție, ceea ce e periculos”, a arătat Sima.

Analizând primul mandat și cum Trump și-a dat afară cei mai buni consilieri economici, Sima spune că revenirea lui la Casa Albă nu e o veste prea bună:

„Americanul dă rând să bucură, că el zice: „îmi taie dobânzile, îmi tai taxele”, chelnerul e fericit că i-a spus că nu-i mai ia niciun impozit pe bacșișuri, ce să zic. Nu știm dacă va face, că nu mai are bani dacă nu mai ia din impozitele astea. Vom vedea”

Codîrlașu: „va crește inflația”

„Economia americană va performa bine. Probabil chiar mai bine decât acum, în condițiile în care taxele vor scădea și probabil povara de reglementări asupra economiei americane se va reduce”, susține Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA, organizatia profesioniștilor din investiții din România.

Pentru economia europeană, Trump propune tarife. „Ce înseamnă tarife? Inflație mai mare peste tot. Adică, automat, dacă un bun se importă în Statele Unite cu tarif, va însemna un preț mai mare pentru consumatorul american care plătește bunul ăla. Probabil Uniunea Europeană va face același lucru, deci ne putem aștepta la mai multă inflație peste tot din cauza acestor tarife. Acesta ar fi impact la nivelul Unii Europene: tarife mai mari înseamnă inflație mai mare și rate de dobândă mai mari peste tot în lume”, a precizat economistul.

Întrebat de efectele acestor tarife promise de Trump, care vor veni pe fondul unor probleme deja existente în UE, mai ales în industria auto, Codîrlașu susține : „Nu cred că vor duce la criză în Uniunea Europeană aceste tarife, însă vor duce la o creștere sub potențial în UE. Va crește economic, însă mult mai puțin decât are potențialul”, a explicat economistul.

El nu vede ca o mare problemă închiderea unor fabrici auto din Germania: „economia evoluează și ceea ce nu mai produce bani trebuie să fie înlocuit cu ceea ce produce bani. În SUA, mereu se închide câte o fabrică auto sau de alt profil. Așa funcționează economia capitalistă. Cred că UE trebuie să se întoarcă către capitalism dacă vrea rate de creștere mai bune”.

În ceea ce privește România, Codîrlașu susține că în țară avem și vom avea companii americane indiferent de cine este președinte în SUA. „Nu cred că ne afectează alegerea lui Trump în privința relațiilor cu companiile americane. Ceea ce ne afectează este creșterea modestă din Uniunea Europeană care e principalul partener economic al României. Problema e în Uniunea Europeană, nu în America. UE trebuie să facă ceva să-și crească competitivitatea și gradul de inovare”, a detaliat acesta.

El susține că UE trebuie să urmărească concluziile raportului Draghi. „A ajuns ca orice domeniu să fie supra reglementat. E suficient să ne uităm la AI. Apple nu a lasat AI în Uniunea Europeană din cauza reglementărilor din UE. UE trebuie să devină din nou competitivă”, a explicat economistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite