Alegeri în SUA. Durerea provocată de inflație a contribuit la victoria lui Trump, dar politicile sale înseamnă prețuri mai mari
0Prețuri mai mari ale acțiunilor. Un dolar mai puternic. Un ritm mai lent de reducere a ratelor dobânzilor. Reacția piețelor financiare la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a fost rapidă și previzibilă, scrie The Guardian.
Cel care va deveni cel de-al 47-lea președinte al SUA nu a făcut niciun secret din ceea ce intenționează să facă: să reducă impozitele, să impună taxe ridicate pentru bunurile importate, să pună limite migrației și să reducă birocrația.
Majoritatea economiștilor se așteaptă ca măsurile economice ale lui Trump - chiar dacă acestea vor fi reduse odată ce va fi în funcție - să fie nefaste pentru creștere, nu numai în SUA, ci și în restul lumii. După ce a exploatat nemulțumirea multor alegători americani cu privire la creșterea costului vieții în timpul președinției lui Joe Biden, abordarea lui Trump cu privire la gestionarea economiei ar duce, de asemenea, la creșterea prețurilor pentru consumatori.
Însă ridicarea barierelor în calea comerțului și reducerea impozitelor pentru întreprinderi ar duce la creșterea profiturilor corporațiilor americane, ceea ce explică de ce acțiunile de pe Wall Street sunt așteptate să crească.
O inflație mai mare ar putea determina Rezerva Federală să fie mai reticentă în ceea ce privește reducerea ratelor dobânzilor. Piețele financiare se așteaptă în continuare la o reducere cu 0,25 puncte procentuale a ratelor dobânzilor în SUA joi, dar ulterior perspectivele par mai puțin clare.
Dolarul s-a apreciat față de euro
Anticiparea unor costuri de împrumut mai ridicate în SUA pentru o perioadă mai lungă a avut un impact imediat asupra piețelor valutare, unde dolarul american a crescut puternic, în special față de euro.
Explicația este evidentă. Zona euro, formată din 20 de țări, a înregistrat rezultate mult mai slabe decât SUA de la sfârșitul pandemiei Covid-19 și este vulnerabilă la taxele pe care Trump s-a angajat să le introducă: o taxă de 60 % asupra produselor chinezești și o taxă de 10 % asupra produselor din toate celelalte țări.
După săptămâni în care experții au afirmat că lupta era prea strânsă, piețele au fost ușurate de faptul că victoria lui Trump părea clară. Dar, după cum a remarcat Lindsay James, strateg de investiții la Quilter Investors, impactul economic al noii președinții Trump va fi probabil volatil.
"În timp ce el și alții care îl înconjoară, cum ar fi Elon Musk, doresc să reducă dimensiunea statului, cheltuielile publice vor rămâne probabil foarte ridicate, iar impozitele vor rămâne scăzute. Multe dintre măsurile sale vor fi inflaționiste și vor conduce probabil la o creștere a randamentelor obligațiunilor, punând presiune pe Rezerva Federală în încercarea sa de a reduce ratele dobânzilor."