ANAF vrea să angajeze 3.000 de absolvenţi pe posturi de inspector debutant, fără concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Călugăreanu FOTO Mediafax
Mirela Călugăreanu FOTO Mediafax

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă că vrea să transforme cele 3.000 de posturi vacante în posturi de inspector debutant, pe care să fie angajaţi tineri absolvenţi, fără concurs, ci doar pe baza notelor din facultate.

Potrivit unui comunicat transmis de ANAF, în numele preşedintelui Mirela Călugăreanu, Fiscul „intenţionează să angajeze, în sistemul fiscal, tineri valoroşi, absolvenţi de studii superioare de specialitate”, deoarece o treime din personalul său are vârsta cuprinsă între 51 - 60 de ani. Mai mult decât atât, în perioada 2019 - 2020, vor ieşi la pensie aproape 2.500 de angajaţi ai ANAF, dintre cei 23.500.

„Astfel, concluzia managementului ANAF a fost că personalul trebuie întinerit, iar media de vârstă trebuie scăzută. Pe lângă cursurile de pregătire din cadrul Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă, din cadrul MFP (care se va transforma în Şcoala de Fiscalitate, Finanţe Publice şi Vamă), tinerii angajaţi vor beneficia şi de un transfer de know - how de la colegi îndrumători, cu o bogată experienţă şi un nivel profesional ridicat”, transmite Fiscul.

În acest sens, intenţia conducerii ANAF este de a transforma majoritatea celor aproape 3.000 de posturi vacante existente în posturi de inspectori debutanţi. Acest fapt nu reprezintă un efort bugetar semnificativ, explică instituţia.

ANAF mai precizează că aceste intenţii strategice ale managementului instituţiei implică, desigur, şi propuneri de modificare a cadrului legislativ, deoarece, în prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice, efectuarea unei perioade de stagiu şi obţinerea unui calificativ corespunzător pentru a putea fi numiţi funcţionari publici definitivi, în condiţiile Codului administrativ.

„Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF vor ca pe o parte a posturilor vacante să angajeze tineri absolvenţi de învăţământ superior, pe care să-i specializeze la Şcoala de Fiscalitate. Impactul la buget ar fi mai redus, iar tinerii angajaţi ar aduce în instituţie un suflu proaspăt, de care ANAF are mare nevoie”, clarifică ANAG.

Ceea ce intenţionează ANAF pe viitor este ca absolvenţii să fie selectaţi în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi nota finală a examenului de absolvire, note obţinute la disciplinele de specialitate şi interviu.

În baza lor, aceştia vor intra în sistem ca stagiari, vor beneficia de îndrumători şi vor urma, totodată, cursurile Şcolii de Fiscalitate, Finanţe Publice şi Vamă. La finalul perioadei de stagiu, debutanţii vor susţine un examen, vor fi evaluaţi, pentru a se stabili modul în corespund exigenţelor instituţiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite