Airbus Helicopters a câştigat un contract pentru modernizarea elicopterelor Armatei Germane. Compania vrea un contract şi cu statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
airbus helicopters

Producătorul francez Airbus Helicopters a câştigat un contract pentru modernizarea elicopterelor din dotarea Forţelor Armate Germane, iar contextul în care compania vizează un contract şi în România.

Potrivit unui comunicat al companiei, Airbus Helicopters a primit o comandă din partea Oficiului Federal pentru Echipamente, Informaţii, Tehnologie şi Suport In-Service al Armatei Germaniei (Bundeswehr) pentru modernizarea a 26 de elicoptere grele de transport tip CH-53 (foto). Contractul are ca obiect managementul uzurii componentelor care nu mai sunt disponibile pe piaţă, acestea urmând a fi înlocuite cu versiuni noi.

Procesul de modernizare, care va începe în 2017 şi ar urma să se încheie în 2022, va garanta operarea elicopterelor până cel puţin în anul 2030. Lucrările se vor desfăşura la Centrul pentru Suport Militar al Airbus Helicopters din Donauworth, Germania.

„Acest contract conferă stabilitate planurilor viitoare atât ale Forţelor Armate Germane (Bundeswehr) cât şi ale fabricii noastre de la Donauworth”, a spus Wolfgang Schoder, CEO al Airbus Helicopters Germania. „Airbus Helicopters este, de zeci de ani, specialistul german pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea elicopterelor grele. Avem infrastructura necesară, avem specialişti extrem de bine pregătiţi şi capacitatea de a livra pentru toate modelele Bundeswehr”, a mai spus Schoder.

Fabrică la Ghimbav

Într-o vizită recentă în România, oficialii Airbus Helicopters au anunţat că principala lor ambiţie este să transfere activitatea din fabrica din Marignane, Franţa, în cea recent inaugurată din Ghimbav, Braşov, pentru ca aceasta din urmă să devină singura sursă de elicoptere H215.

De asemenea, compania a transmis că intenţionează să realizeze un întreg ciclu industrial în fabrica din România pentru producţia acestui elicopter. Mai bine zis, compania intenţionează să construiască primul elicopter românesc în fabrica de la Ghimbav chiar la finalul anului 2018, cel mai devreme, în funcţie de comenzile pe care le primeşte. Principala ţintă a sa este obţinerea unui contract cu Guvernul pentru înlocuirea flotei româneşti de elicoptere.

Contract controversat cu Austria

Compania-mamă a Airbus Helicopter, Airbus, este în mijlocul unui scandal cu statul austriac, care a anunţat că dă în judecată Airbus şi consorţiul Eurofighter, acuzându-i că au înşelat guvernul austriac în privinţa unui contract de două miliarde de dolari pentru vânzare de avioane Eurofighter Typhoon. Potrivit celor mai recente zvonuri, procesul ar putea fi extins şi în Statele Unite şi Marea Britanie.

Ministerul apărării austriac a declarat că, în urma unei investigaţii, consideră că Austria a fost înşelată în privinţa preţului de achiziţie al avioanelor. Guvernul austriac cere ca Airbus şi consorţiul să plătească daune de până la 1,1 miliarde euro, motivând că aceasta ar fi diferenţa de preţ dintre Eurofighter şi o opţiune mai ieftină.

Achiziţia a 18 avioane Eurofighter agreată în 2003 de Austria a fost subiectul îngrijorării publice încă din momentul semnării contractului. Această afacere a fost însoţită de un acord de compensare, unde consorţiul a acceptat să genereze investiţii sau afaceri noi în Austria de o valoare dublă faţă de cea a contractului pentru avioane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite