Austria va da în judecată Airbus pentru o fraudă de 2 miliarde de dolari la o comandă de avioane Eurofighter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioane britanice Eurofighter Typhoon FOTO EPA
Avioane britanice Eurofighter Typhoon FOTO EPA

Austria va da în judecată Airbus şi consorţiul Eurofighter, acuzându-i că au înşelat guvernul austriac în privinţa unui contract de două miliarde de dolari pentru vânzare de avioane Eurofighter Typhoon, potrivit BBC şi Financial Times.

Ministerul apărării a declarat că a transmis informaţii privind acuzaţii de fraudă şi corupţie către procurorul general din Viena, care investighează deja achiziţia avioanelor. 

Ministerul apărării austriac a declarat că, în urma unei investigaţii, consideră că Austria a fost înşelată în privinţa preţului de achiziţie al avioanelor. Guvernul austriac cere ca Airbus şi consorţiul să plătească daune de până la 1,1 miliarde euro, motivând că aceasta ar fi diferenţa de preţ dintre Eurofighter şi o opţiune mai ieftină. 

Contract controversat

Achiziţia a 18 avioane Eurofighter agreată în 2003 de Austria a fost subiectul îngrijorării publice încă din momentul semnării contractului. Această afacere a fost însoţită de un acord de compensare, unde consorţiul a acceptat să genereze investiţii sau afaceri noi în Austria de o valoare dublă faţă de cea a contractului pentru avioane.

Printre investiţiile aprobate de guvernul austriac şi de auditorii independenţi s-au aflat cumpărarea unei companii de modă în faliment de un grup italian textile, iar alte investiţii erau legate de tehnologie şi domeniul aerospaţial.

Ministerul apărării susţine că 183,4 milioane de euro sunt costuri ilegale ascunse în preţul avioanelor pentru aranjarea acestor compensări. Acest lucru ar fi trebuit taxat separat, a precizat acesta, iar plăţile legate de aceste acorduri sunt parte a unei investigaţii separate anti-fraudă, care verifică politicieni, civili şi alte părţi care ar fi profitat illegal de afacere. Autorităţi anti-corupţie din Germania şi Italia investighează de asemenea vânzarea.

Ministerul apărării a încheiat un acord cu consorţiul în 2007 prin care a redus atât numărul de avioane comandate de la 18 la 15 cât şi preţul din contract. În 2012, însă, a cerut o revizuire a achiziţiei, în urma unor acuzaţii de mită.

„Manevră politică”                                             

Compania Airbus a transmis că a fost luată prin surprindere de acuzaţii şi că aceasta este o „manevră politică”.

„Airbus este surprinsă de rapoartele media privind o plângere penală şi de revendicările de rambursare din partea ministerului austriac al apărării”, a precizat compania într-o declaraţie. „Nu am primit nici o notificare privind o plângere penală nici alte informaţii privind acest subiect sau acuzaţiile ministerului. Aceste noi acuzaţii n-au fost ridicate niciodată până acum; nu putem găsi aşadar niciun fundament pentru acuzaţiile de rea-credinţă şi fraudă. În schimb, acestea par a fi inventate şi le negăm viguros”, a arătat compania. Ea a precizat că vede anunţul „ca pe o manevră politică” şi că va continua politica sa de a susţine autorităţile austriece în investigarea suspiciunilor.

Eurofighter Typhoon este un avion de luptă construit de un consorţiu de firme format din Leonardo, Airbus Group şi BAE Systems, care deţin o parte majoritară a proiectului prin holdingul Eurofighter Jagdflugzeug GmbH.

Airbus este investigată şi de autorităţile din Marea Britanie pentru acuzaţii similare în afacerile sale aerospaţiale militare şi civile.

Airbus urmăreşte un contract cu Guvernul român

Airbus, prin divizia sa Airbus Helicopters, urmăreşte să încheie un contract cu Guvernul român pentru înlocuirea flotei româneşti de elicoptere.

Reprezentanţii Airbus Helicopters au declarat recent că intenţionează să creeze în România un cluster de furnizori pentru fabrica de elicoptere de la Ghimbav, dar producţia nu poate începe decât după ce compania va primi o comandă semnificativă care să asigure fluxul minim de producţie.

Olivier Michalon, Senior Vice President Europe Airbus Helicopters, şi-a exprimat interesul pentru un contract cu statul român. El a precizat că este în interesul naţional să fie dezvoltată industria aerospaţială românească, iar dacă România nu este interesată să coopereze pentru dezvoltarea acesteia, atunci există o problemă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite