
Tineri, bătrâni, profesori sau studenţi - mulţi se gândesc cum să pună pe picioare o afacere profitabilă. „Adevărul“ vă prezintă astăzi poveştile celor mai de succes afacerişti ai României.
Producerea şi vânzarea trandafirilor, îmbutelierea apei minerale şi fabricarea de componente pentru industria aerospaţială sunt trei exemple de afaceri pe care buzoieni din colţuri diferite ale judeţului le-au dezvoltat cu succes. Toate au ca numitor comun ambiţia şi perseverenţa.
O familie din comuna Balta Albă, judeţul Buzău, care cultivă de peste 20 de ani, diferite soiuri de trandafiri, a câştigat din florile vândute în 2014 aproapre 300.000 de lei.





Convins că alimentaţia naturală este cheia unei vieţi îndelungate şi sănătoase, prof. dr. Marian Cioceanu a lansat pe piaţă, prin intermediul unei reţele importante de hypermarket(Carrefour) numeroase tipuri de făină, seminţe, grisine şi uleiuri, toate obţinute din cereale bio. Cum fără ingrediente naturale nu poţi obţine alimente fără cusur, antreprenorul a căutat cele mai bune metode pentru a-şi pune afacerea pe picioare în care a investit 30.000 de euro în 2009. Produsele bio, naturale şi tradiţionale, vândute în România sub brand-ul “Dr. Avraham”, nu conţin aditivi şi sunt preparate ca în vremurile biblice.




Irina Ciochină, o tânără de 30 de ani din Iaşi, a riscat toate economiile acumulate alături de soţ după mai mulţi ani de muncă într-o afacere de succes la marginea oraşului. La opt kilometri distanţă de municipiul Iaşi, în satul Şorogari, comuna Aroneanu, funcţionează din septembrie 2012 ferma "Caprele Irinucăi". Întreprinderea privată aparţine soţilor Irina şi Horia Ciochină, decişi să-şi construiască o afacere de succes acasă, în România, după mai mulţi ani de muncă în străinătate - Olanda şi Belgia.

MARAMUREŞ. Soţii Florin şi Loredana Lazăr, din oraşul Tăuţii Măgherăuş au fost primii care, în 2008, au adus în România pisica bengaleză, cunoscută şi ca pisica leopard. Cei doi au devenit primii crescători autorizaţi de pisici bengaleze din România, iar acum crescătoria numără peste 10 exemplare mature şi 6 pui. Astfel de pisici se vând cu circa 2.000 de euro exemplarul. O pisică bengaleză naşte pui o singură dată pe an, iar toate exemplarele sunt microcipate şi înregistrate într-o bază de date. Corpul acestei feline este lung şi solid, cu oase robuste şi muşchi puternici.

BACĂU. Ramona Herciu (35 de ani) a lucrat în mass-media mai mulţi ani, pasionată de a reflecta adevărul cu acurateţe. Cu toate acestea, a renunţat la televiziune, pentru a se implica în propriile afaceri, care-i aduc un profit rezonabil. În 2011 şi-a deschis Allegro Pizza, pentru care a obţinut finanţare de la Agenţia pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Pasiunea a căpătat-o din familie, dar şi din vizitele în Italia, unde a încercat să fure secretul din pizzeriile vizitate. După ce şi-a pus pe picioare prima afacere a scris un alt proiect, pentru obţinerea unei finanţări pentru un atelier profesional foto-video.
Banii au venit de la Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Aşa a luat naştere studioul Nirvana Media, specializat în producţie foto şi video, unde sunt realizate şi cadouri personalizate. Cea de-a treia afacere a luat contur în 2013, tot printr-o finanţare de la Agenţia pentru IMM-uri. Deoarece are doi copii şi este apropiată sensibilităţii celor mici, Ramona Herciu a deschis Lala Play, loc de joacă pentru copii, unde sunt organizate petreceri şi unde micuţii pot învăţa dansuri populare sau limba engleză. Deşi are trei afaceri, Ramona Herciu îşi doreşte să se identifice cu un nou proiect, de mare anvergură. „Sunt foarte activă, am energie şi vreau să mă implic şi în alte proiecte“, a spus Ramona Herciu.
ORADEA. Au lăsat oraşul şi au construit o păstrăvărie în inima munţilor


La acest material au participat Iulian Bunilă, Ramona Găină, Sabina Ghiorghe, Simona Suciu, Bogdan Iancu, Irina Rîpan, Alin Ion, Ionela Stănilă, Andreea Mitrache, Elisabeth Bouleanu, Mădălin Sofronie, Alina Pop, Borcea Ştefan, Cezar Pădurariu; Dragoş Hojda, Mircea Merticariu, Claudia Bonchiş, Cristina Răduţă, Florin Jbanca, Cosmin Zamfirache, Adrian Boioglu.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: