FOTO Afaceri de succes din Maramureş. Cum te poţi îmbogăţi din creşterea pisicilor, a găinilor sau din dulceaţa de ardei iute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceri de succes în Maramureş care demonstrează că dacă vrei, poţi. Oameni simpli care şi-au luat inima în dinţi şi au început afaceri care mai târziu le-au adus venituri deloc de neglijat, afaceri în care s-a pus mult suflet, cu suişuri şi coborâşuri etc.

Maramureşul a dat României povestea unei afaceri unice şi anume o joacă de mii de euro cu pisici bengaleze crescute în Maramu'. O familie de maramureşeni a pus pe picioare prima felisă situată În localitatea Nistru.

Soţii Florin şi Loredana Lazăr, din oraşul Tăuţii Măgherăuş au fost primii care, în 2008, au adus în România pisica bengaleză, cunoscută şi ca pisica leopard. Cei doi au devenit primii crescători autorizaţi de pisici bengaleze din România, iar acum crescătoria numără peste 10 exemplare mature şi 6 pui. Astfel de pisici se vând cu circa 2.000 de euro exemplarul, 

O pisică bengaleză naşte pui o singură dată pe an, iar toate exemplarele sunt microcipate şi înregistrate într-o bază de date. Corpul acestei feline este lung şi solid, cu oase robuste şi muşchi puternici. Fălcile sunt late, contur rotunjit şi formează un bot masiv şi lat, cu mustăţi mari, proeminente, pomeţi înalţi, pronunţaţi, cu nas mare şi lat. Pielea nasului este uşor încreţită. Culoarea blănii poate fi cafeniu tigrat, linx pătat, sepia tigrată/maro tigrată“.

Pisicile bengaleze sunt foarte inteligente, ele pot fi plimbate cu lesa şi iubesc apa, lucru considerat oarecum neobişnuit pentru o felină. Pisicile begaleze pot fi învăţate să meargă la toaletă. Astfel de pisici pot trăi până la 20 de ani.

O afacere de succes începută cu două găini din piaţă

La 13 ani pornea cu doar câteva sute de lei o afacere cu găini care acum îi aduce profit. Adrian Gherghel cumpăra acum 18 ani dintr-o piaţă din Baia Mare două găini Brahma pentru care a plătit câte 70 de lei pe fiecare. Anii au trecut iar acum în microferma sa sunt nu mai puţin de 50 de găini Brahma. La 18 ani a devenit preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de găini şi animale mici cu blană Maramureş. Un exemplar bun din această rasă de găină se poate vinde şi cu 150 de lei, iar un ou de găină Brahma se poate cumpăra şi cu preţuri care ajung şi până la 12 lei, în cazul băimăreanului nostru. 

Sunt însă şi maramureşeni care au transformat produsele tradiţionale într-o adevărată afacere de familie. Spre exemplu, băuturile Distileriei Voica din Chechiş sunt foarte căutate din cauza faptului că au ştiut cum să îşi promoveze afacerea. În acest an, au fost la Săptămâna Verde de la Berlin cu produse noi, cu ambalaje şi denumiri care amintesc de legenda lui Dracula cum ar fi Dracovitza, Vampir etc. Paharul cu pălincă, tare şi galbenă de la butoiul de lemn în care a fost ţinută, oferit vizitatorilor sub denumirea „Dracula snaps” a fost unul din punctele de atracţie şi de distracţie la ediţia din acest a târgului de la Berlin.

O altă afacere de succes este cea a lui Ioan Hotea. De la siropul de cătină cu miere, până la borcanele cu boabe de polen şi propolis sau cu miere de albine de diverse sortimente, toate se vând ca pâinea caldă, fiind produse extrem de căutate. „Sunt patru sortimente de miere de albină şi anume de salcâm, de pădure, polifloră şi de tei. Cea de pădure e mai căutată de cumpărători, pentru că e cea mai gustoasă. Avem şi castraveţi muraţi, în care soţia mea pune câte o linguriţă de miere. Dacă pui miere, nu mai trebuie conservant pe murături.”, a declarat Ioan Hotea.

Roşu de Chioar

O altă afacere de succes vine din zona Chioarului. Aici sucurile naturale şi vinul de casă, dulceţurile dar şi coşurile cu mere produse de familia Pop amintesc de aromele copilăriei. Sucul de mere se face pe loc şi are un gust care te trimite cu gândul la prăjiturile cu mere făcute de bunici. Cumpărătorii sunt atraşi de roşul limpede al vinului de casă oferit spre degustare, dar şi de dulceţurile de fructe de pădure făcute în casă de Voichiţa Pop.

Aromele extreme s-au dovedit a fi o afacere de succes şi pentru Sorin Buda. Micul afacerist maramureşean şi-a expus produsele de cele mai diverse categorii la ediţia din acest a Târgului de la Berlin, unde turiştii care au trecut pragul au putut gusta din dulceaţa de soc şi de gogonele, dulceaţă cu gust iute-dulceag din ardei iute. Apoi zacusca de vinete, sucuri şi siropuri şi murături, toate fără conservanţi şi fără aditivi.Toate acestea sunt afaceri de succes pornite de oameni simpli care nu au renunţat o clipă la visul lor. 

Citeste si: Afaceri profitabile în 2015. Cele mai bune domenii de investiţii în România

Afaceri în agricultură cu bani puţini. Cum să faci profit dintr-un business agricol inedit

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite