FOTO Fabrica de mobilă, afacerea de succes a unui vrâncean care a muncit pe brânci în Italia să-şi poată cumpăra utilaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1

Călin Răducan, în vâstă de 46 de ani, din comuna Bilieşti, este exemplu de reuşită în afacere deschisă pe cont propriu.

Zeci de mii de vrânceni au pornit la drum atraşi de mirajul Occidentului, unde salariile pe măsură i-au ajutat să-şi împlinească visul. Unul dintre oamenii perseverenţi care a reuşit în viaţă este Călin Răducan, din  comuna Bilieşti.

A plecat la muncă, în Italia, în 1999. Abia împlinise 32 de ani. Nu i-a fost uşor, pentru că lăsa acasă un băieţel de 3 ani şi o soţie foarte tânără, dar câştigul din ţară nu ar fi fost de ajuns niciodată pentru a-şi împlini visul, acela de a avea propria făbricuţa de mobilă.

În Italia meseria pe care o ştia că la carte, aceea de tâmplar, l-a ajutat să-şi găsească de lucru încă din primele zile. În scurt timp a ajuns cel mai bun din echipa lui, căci nu s-a limitat doar la ce ştia să facă din ţară, a învăţat tehnici noi, modele din ce în ce mai complicare.

1

Mai mult, s-a implicat şi în lucrările de restaurare. Câştiga în jur de 4500 euro pe lună, muncind câte 12-14 ore pe zi, din care cheltuia cam 700 euro,  restul i-a investit în  utilaje şi scule. Cam 100.000 de euro. După 10 ani de muncă în Italia s-a retras acasă, unde şi-a deschis propria făbricuţă.

„Am muncit, am strâns bani, cumpăram tot timpul utilaje. Am gândit că adevăratul câştig nu sunt banii, ci meseria, iar eu am făcut investiţii în utilaje. Lucram şi 14 ore pe zi, şi la patron, şi pe cont propriu, plus duminici. În cazul meu, am învăţat şi meserie, am investit şi în utilaje. Mi-am făcut tot ce-mi trebuie pentru a deschide un atelier acasă. Acum facem mobilă de la A la Z, de la scândură până la montaj”, spune Călin Răducan.

1

El a fost sprijinit în demersul său şi de soţia sa, Antoaneta, care a stat cu el în Italia.

În 2009, soţii Răducan s-au întors acasă, definitiv. De 4 ani  fabrica lui Călin merge ca unsă. Comenzile curg, iar produsul finit, mobilă de bucătărie, dormitoare, uşi, rafturi de diferite forme şi mărimi, dar şi produse făcute la comandă, pleacă în tot judeţul şi nu numai.

O garnitură de mobilă de bucătărie, costa 12 000 lei, un dormitor din pal 5500 lei, iar unul de  lemn masiv, stejar, brad, tei, depăşeşte 10 000 lei. Are 4 angajaţi, tineri din sat, dar în viitorul apropiat va mări numărul la 6. El însuşi, deşi patron, lucrează în secţie câte 12 ore/zi, mai ales că are o nouă provocare, doreşte să se extindă, are comenzi pentru doi ani de acum înainte. El a apelat deja la un credit bancar  pentru a cumpăra noi utilaje şi a diversifica producţia.

1

"Am lucrări foarte multe şi îmi pare rău că nu putem să satisfacem toate comenzile. Am o ofertă din Anglia, să fac 40 de bucătării. Este loc de mai bine aici. Oameni ca mine ar trebui sprijiniţi, cu credite avantajoase”, spune Călin Răducan.

Într-o localitate în care majoritatea locuitorilor sunt legumicultori, Călin  şi-a schimbat viaţa. Traiul în străinătate şi munca bine făcută, bine plătită, l-au ajutat să-şi vadă visul împlinit.

1

Călin Răducan are un trai liniştit şi fără grijă zilei de mâine, alături de cei doi copiii, de soţia şi familia lărgită de care este foarte ataşat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite