FOTO VIDEO Afaceri de succes în Neamţ: dulceţuri tradiţionale exportate în Franţa, cartofi mov aclimatizaţi din Peru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
afaceri Neamt

Cristina Socea a dezvoltat în satul Poloboc o afacere cu dulceţuri şi produse naturale care merge brici mai ales la clienţii din străinătate. Aproape de Piatra Neamţ, Gabi Sandu a avut curajul să aclimatizeze cartoful mov peruan, un soi rar şi extrem de apreciat în bucătăria rafinată a restaurantelor de lux.

În cei patru ani de când au pornit afacerea cu dulceţuri tradiţionale, Cristina şi Daniel Socea au devenit cunoscuţi şi apreciaţi în ţară, şi mai ales în străinătate. I-a ajutat mult şi internetul în găsirea clienţilor, dar a contat mult şi riscul pe care şi l-au asumat atunci când au pornit afacerea din satul Poloboc, comuna Rediu, la 20 de kilometri distanţă de Piatra Neamţ. 

„Toţi clienţii de pe internet i-am avut şi nu sunt puţini. Cea mai mare parte a producţiei o livrăm în străinătate, mai ales în Franţa. Nu vindem la ţară, pentru că aici, în zona Moldovei, oamenii sunt gospodari şi îşi face fiecare pentru el, pentru consum propriu”, povesteşte Cristina, care este sufletul şi brandul afacerii. 

Soţii Socea au muncit vreme de cinci ani în Italia, iar când au revenit acasă, în România, au încercat să-şi dezvolte o afacere care să le asigure stabilitatea. Până să dea lovitura cu bunătăţile tradiţionale, au mai avut patru încercări de afaceri în diferite domenii: transport, producţie de termopan, comerţ şi o microfermă. 

Cristina şi Daniel Socea (foto Facebook)

familia Socea

Reuşita a venit odată cu proiectul „Bunătăţi de casă Cristina”, locul unde sunt preparate dulceţuri, compot, siropuri, zacuscă, suc de roşii, murături şi tot felul de produse tradiţionale. Preţurile sunt între 15 lei borcănelul şi 30 de lei pentru delicatese prem gemul de fragi.

„Ideea a fost nu neapărat de a face dulceaţă, ci de a face produse cum se făceau odată. Zacusă, dulceaţă, fără conservanţi, şi totul făcut la foc de lemne şi la ceaune”, povesteşte Cristina. 

dulceturi Cristina1

Facebook, locomotiva succesului  

Iniţial minunile culinare frumos ambalate în borcănele au ajuns şi pe rafturile marilor magazine de la oraş.

„La început ne-au cumpărat peste 10.000 de borcane, dar am renunţat la colaborarea cu ei deoarece nu le-au expus corespunzător, nu le-au promovat. Interesul nostru nu e de a vinde marfa, ci să ajungem cu produsele noastre la oameni care chiar aşteaptă aceste produse”, mai spune Cristina Socea.  

image

Fără să aibă studii de marketing, femeia şi-a făcut un cont de facebook, ulterior un magazin online prin care îşi face reclamă şi-şi vinde producţia. Munca soţilor Socea le este răsplătită din plin, aprecierile nu contenesc de la cei care le cumpără produsele tradiţionale, iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate. La Paris, o comandă de dulceaţă, sirop şi zacusca a fost livrată într-o singură zi pentru 5.000 de euro. 

dulceturi Cristina4

În acest moment, gama de produse tradiţionale purtând marca „Bunătăţi de casă Cristina”  cuprinde peste 30 de sortimente. Numai la dulceţuri lista e copleşitoare chiar şi pentru cei care se consideră specialişti în domeniu: de afine, de căpşuni, de cătină, de cireşe negre amare, de fragi, de gutui, de merişoare, de mure, de nuci verzi, de pere, de portocale, de soc, de trandafir, de vişine, de zmeură şi de… ardei iute.  

Cartoful mov peruan, cultură exotică în Neamţ

Gabi Sandu, un întreprinzător din Piatra Neamţ, a investit în urmă cu patru ani în două culturi puţin cunoscute în România - cartoful mov peruan şi usturoiul negru – dar foarte apreciate în Europa. Cultura de cartof mov poate aduce venituri mai mari de zece ori decât o plantaţie dintr-un soi obişnuit.

Mai întâi, nemţeanul a reuşit să aclimatizeze în această parte de ţară două soiuri de cartof care cresc în zona lacului Titicaca, la graniţa dintre Peru şi Bolivia. El a aflat pentru prima dată de cartoful mov peruan după ce a urmărit un reportaj realizat de BBC despre tradiţiile acestei culturi în zona aflată la peste 3.000 de metri altitudine. 

„Am reuşit printr-o cunoştinţă să aduc de acolo patru soiuri de cartof mov, şi a durat 6 ani să le aclimatizez. Doar două soiuri au rezistat, iar în august 2013 am  scos prima cultură, cu o productivitate, în echivalent de 39 tone la hectar”, povesteşte Gabi Sandu. 

gabi sandu

Preţul unui kilogram de cartof din acest soi este de 30 de lei, iar cei mai atraşi de produs sunt bucătăriile marilor restaurante, unde tuberculii sunt folosiţi pentru meniurile rafinate.

Pe lângă aspectul inedit al produsului, colorat în interior cu un mov intens, a fost atras de calităţile deosebite ale acestui produs pentru sănătate, considerat o adevărată bogăţie naţională în ţara de origine. Mai precis, este vorba de antocianina, un puternic antioxidant care luptă cu radicalii liberi din corpul uman, şi care dă şi culoarea cartofului.

Calităţile cartofului mov peruan, precum şi aspectul inedit au fost cea mai bună reclamă pentru valorificarea rapidă a producţiei, în cea mai mare parte la export. 

„Prima producţie am vândut-o imediat după recoltare. Odată cu sămânţa, asigur şi sfaturile necesare pentru îngrjirea culturii, know-how-ul de rigoare”, a mai adăugat Gabi Sandu.

Modalitatea de ambalare a cartofului mov peruan folosită de Gabi Sandu:

image

Pentru cultura de usturoi negru Gabi Sandu a alocat o suprafaţă de 80 mp pentru o seră. Materialul săditor l-a achiziţionat din Coreea de Sud, cea mai mare partea a investiţiei fiind însă alocată cumpărării utilajelor folosite la maturare.

Preţul cu care îşi propune să iasă pe piaţă este de 6 lei per căpăţâna de usturoi negru.

„Nu am scos încă acest produs pe piaţă. Vrem să obţinem o producţie de 100%. În 2013 am obţinut o producţie de 60%. Din momentul în care ieşim pe piaţă ne aşteptăm ca investiţia să o amortizăm după primul an“, a precizat Gabi Sandu. 

Pe aceeaşi temă: 

Cartoful mov peruan, un produs made in Piatra Neamţ

Un fermier din Piatra Neamţ pariază pe cultura de usturoi negru şi cartof mov

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite