Afacere de succes: profesorul care a câştigat pariul cu agricultura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szoboszlai Attila a investit sute de mii de euro într-o plantaţie de viţă de vie
Szoboszlai Attila a investit sute de mii de euro într-o plantaţie de viţă de vie

A fost mai întâi profesor de fizică, iar apoi unul dintre cei mai longevivi primari din Sălaj. A renunţat la tot pentru a demonstra că poate face o afacere de succes în agricultură. Şi a reuşit.

Szoboszlai Attila (51 de ani) este sălăjeanul care a demonstrat că agricultura poate fi o afacere de suuces dacă găseşti o nişă pe piaţă insuficient exploatată. Aşa a înfiinţat în 2006, în satul său natal, Camăr (din judeţul Sălaj), cea mai mare plantaţie de brazi ornamentali din România. Nu s-a înhămat singur la această afacere, pentru că vorbim de o investiţie iniţială de milioane de euro. A avut parteneri din Austria şi Ungaria, iar ideea a fost preluată din Germania.


„În Germania am văzut prima dată, într-o zonă care semăna foarte bine cu dealurile de la noi, o cultură de brazi ornamentali", spune el, adăugând că imediat a luat legătura cu oameni de afaceri austrieci care aveau deja astfel de plantaţii şi i-a invitat în Sălaj, pentru a vedea cu ochii lor dacă terenul de aici ar avea potenţial pentru dezvoltarea unei astfel de culturi şi la noi. „Am luat inclusiv probe de sol, iar pentru că rezultatele au arătat că terenul este potrivit, în 2006 am demarat afacerea”.


Afacere du succes: brazii din Camăr ajung în toată Europa


Au început cu 300 de hectare, iar treptat suprafaţa a tot crescut. În 2014, brazii de la Camăr au ajuns, de Crăciun, în case din mai toată Europa. ”Exportăm în Ungaria, Italia, Danemarca, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi încercăm să intrăm şi pe piaţa din Republica Moldova. Trimitem annual acolo câteva camioane cu brazi”, ne spune investitorul.


Ca şi trend, Szoboszlai spune că brazii la container sau la balot câştigă tot mai mult teren. ”Anul acesta am vândut peste 30.000 de astfel de brazi numai în România. În străinătate am mai vândut încă 11.000”, precizează el. Potrivit sălăjeanului, cel mai adesea, clienţii cumpără astfel de brazi pentru a-i replanta, apoi, în curte sau în grădină. ”În container rezistă cel mult un an sau doi şi doar cu îngrăşăminte şi tratamente speciale”, explică el.


Afacere de succes în familie


În afacerea cu brazi s-au implicat toţi membrii familiei, adică soţia şi cei doi fii ai intreprinzătorului.Pe lângă faptul că a implicat întreaga familie, afacerea cu brazi ornamentali a dat de lucru şi cămăranilor,  zeci de persoane din localitate fiind angajate la firma familiei Szoboszlai.  „Am vrut să demonstrez că se poate realiza un business bun în agricultură şi în România. Şi, mai ales, în satul meu, pentru că mă consider un patriot local", completează el.


Interesul lui Szoboszlai nu se opreşte la brazii ornamentali. În 2012 a obţinut o finanţare europeană în valoare de aproximativ 400.000 de euro pentru plantarea a 27,5 hectare de viţă de vie, urmând să continue investiţia cu construirea unei crame şi a unei linii de îmbuteliere, dar şi cu crearea condiţiilor pentru primirea turiştilor în zona de producere a vinului. Ţările cu tradiţie în producerea vinului, precum Franţa, au deja bine pus la punct un astfel de sistem, în care valorificarea prin vânzare a vinului este îmbinată cu turismul de cramă, în care turiştii plătesc pentru a vedea cum se face şi cum se depozitează apreciata băutură.

Citeşte şi FOTO „Drumul vinului” sau cum putem aduce turiştii în cramele de la ţară cu bani europeni

Povestea unui succes. Cum a ajuns o şomeră să devină femeie de afaceri

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite