FOTO VIDEO Plantaţia de goji, o afacere profitabilă pe timp de criză. Fructul este un adevărat medicament natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O plantă poate produce 2-3 kilograme de fructe. FOTOAdrian Nicolae.
O plantă poate produce 2-3 kilograme de fructe. FOTOAdrian Nicolae.

Un bucureştean de 40 de ani a reuşit să infiinţeze prima plantaţie de goji din Braşov şi prima plantaţie de astfel de fructe certificată BIO din România. A investit peste 40.000 de euro şi speră că în câţiva ani o să-şi scoată investiţia.

Adrian Nicolae a ridicat afacerea cu forţe proprii şi a vrut să facă totul ca la carte. A înfiinţat mai întâi o pepinieră unde a produs plantele de goji, iar anul trecut le-a sădit pe o plantaţie de 2 hectare în localitatea Augustin din Braşov. Investitorul a obţinut şi certificarea BIO pentru cultura sa, fiind singurul din ţară care are un atfel de document. „Am vrut să facem totul ca la carte. Există mai mult culturi de goji în România, dar eu sunt singurul care am această certificare. Cred că este important să ai un astfel de certificat mai ales că goji este un fruct medicament“, spune Adrian Nicolae.

Vrea să omologheze goji ca soi românesc

Omul are ambiţii mari pentru afacerea sa. Se gândeşte să nu înceapă încă vânzarea fructelor şi să mai aştepte doi ani până când plantele sale vor fi omologate la soi românesc. „Vrem să avem o plantaţie model. Plantele sunt de calitate, am pus mult suflet acolo. Am colaborat şi cu mulţi specialişti. Abia după 2-3 ani fructul devine etalon şi poate fi omologat la soi românesc. Astfel nu mai avem nevoie de autorizaţii de chinezi. Eu asta îmi doresc să realizez. Vrea să vând fructul proaspăt şi nu uscat, pentru că dintr-un fruct poaspăt se pot obţine mult mai multe de la gemuri şi dulceţuri şi până la sucuri şi uleiuri“, a msi spus Adrian Nicolae.

Plantaţia de goji de la Braşov. FOTOAdrian Nicolae

Profit din vânzarea plantelor

Până când va vinde şi fructele omul se ocupă de comercializarea plantelor de goji pe care le obţine în pepiniera de la Augustin. Acestea se vând cu preţuri cuprinse între 15 şi 20 de lei în funcţie de înălţime. Bărbatul s-a ocupat singur şi de promovarea afacerii sale astfel că şi-a făcut un site şi o pagină de facebook. Plantele de goji au şi ele certificat BIO fiind de cea mai bună calitate.  

Adrian Nicolae

Pentru a se aclimatiza şi a da roade, plantele se cultivă la doi metri distanţă una de cealaltă. Irigarea se face folosind un sistem prin picurare, butoaie de plastic de 100 litri, cu apă captată de la un pârâu din apropiere până la săparea unui puţ de mare adâncime. Iluminarea zonei se face folosind un sistem de panouri solare completat de un generator de mare putere.  Pe un hectar se pun 3.000-3.500 de plante de goji. Afacerea este una profitabilă având în vedere că în al treilea an de cultură o plantă produce 2-3 kilograme de fructe. Preţul pe pieţele occidentale este unul mare, cam 20 de euro per kilogram. „În România nu există încă o piaţă specializată pentru goji, dar cred că aceasta se va dezvolta. Şi noi vom putea vinde în toată lumea, dar cred că în România preţul va fi mai mic decât în afară. Vom vedea când vom începe producţia“, a mai spus Adrian Nicolae.

Fructul medicament

Goji este originar din China, însa planta în sine se adaptează relativ uşor condiţiilor climatice şi de sol din România cu rezultate spectaculoase. Fructul Goji este roşu şi zemos, cu o formă alungită. Când este copt are mărimea unui bob de strugure. Beneficiile acestui fruct asupra sănătăţii sunt bine cunoscute de mii de ani. Fructul este la mare căutare în prezent datorită proprietăţilor sale deosebite asupra organismului şi conţinutului de nutrienţi. În egală măsură, fructul Goji este recomandat în caz de diabet, boli cardiace, tuberculoză, pneumonie infantilă, anemie, debilitate generală, tulburări de vedere provocate de malnutriţie. În asociere cu alte plante medicinale, Goji are efect anti-aging, previne albirea părului, apariţia ridurilor şi pigmentării pielii, ameliorând şi dezvoltarea oaselor, a masei musculare şi insuficienţa sexuală.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Trandafirul de Damasc, o afacere parfumată pe timp de criză

FOTO Tudor Petrican transformă orice obiect într-un ceas unicat



 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite