Gustul dulce al succesului. Cum a transformat o tânără din Slobozia amintirea prăjiturilor din copilărie într-o afacere reuşită
0
Din martie 2013, oraşul Slobozia miroase a prăjituri. Sau cel puţin aşa ne-am dori cu toţii, învăluiţi de aromele delicioase care vin dinspre Flavours, o altfel de cofetărie deschisă de Tea Stănciulescu. Sub un concept tributar bunului gust, din ingrediente naturale şi pasiune cât cuprinde, Tea şi cele şase cofetărese ale sale readuc gusturi ale copilăriei, la cererea clientului.
Sweet dreams are made of this
Designul şic şi colorat al cofetăriei te seduce din stradă, ca un loc al promisiunilor dulci, spre care să fugi într-o zi geroasă de ianuarie. Vitrine largi, încărcate cu prăjituri şi torturi din care să alegi ca în filmul cu Charlie şi fabrica de ciocolată sau ca în propriul film al copilăriei, atunci când nu te puteai hotărî ce prăjitură să mănânci mai întâi.
Un răsfăţ pentru simţuri, aşa cum l-a gândit Tea Stănciulescu în urmă cu aproape doi ani, atunci când a hotărât să înceapă o afacere pe cont propriu. Iar la prăjituri se pricepea cel mai bine, erau convinşi prietenii care o rugau mereu să le pregătească ceva bun, în casă. Astfel ideea unei cofetării a devenit afacere, a crescut natural, cu investiţii, încredere şi multă pasiune pentru dulciurile gustos făcute.
„În martie anul acesta se fac doi ani de când am deschis cofetăria. Îmi doream o afacere a mea, iar prăjituri şi torturi fac de când mă ştiu. Prietenii, cunoscuţii, clienţii mai vechi, cu toţii spuneau că mă aşteaptă cu o cofetărie a mea, iar într-o zi s-a întâmplat. Nu mi-a fost teamă pentru că ştiu ce ofer, pentru că am mizat mereu pe calitatea prăjiturilor mele, comparându-le cu o piaţă unitară ca gust” mărturiseşte Tea.

Tea Stănciulescu (foto stânga) tânăra care a făcut din pasiunea ei o afacere de succes FOTO: Laurenţiu Zupcu
Gustul copilăriei
De dorul prăjiturilor făcute în casă de mama ei, Tea a hotărât să aibă propria cofetărie în care să-l poată recrea: „Îmi era greu să găsesc ce aş fi vrut să simt atunci când mănânc o prăjitură, căutam gustul dulciurilor făcute în casă de mama, gustul acela cu care rămânem indiferent de cât de mult creştem. Şi nu-l găseam, aşa că am hotărât să-l recreez la Flavours. Avem prăjituri pe care le-au cerut clienţii noştri, de exemplu spuneau că atunci când erau mici mâncau «corneţi», ceea ce noi am tradus, dacă se poate spune aşa, în rulouri cu cremă de ciocolată şi vanilie, spre deliciul tuturor. La fel salamul de biscuiţi şi prăjitura «Gustul copilăriei» care are un mare succes, deşi are o compoziţie simplă”.

„Richard” şi „Marchiza”, două dintre torturile vedetă ale cofetăriei FOTO: Mădălina Furiş
Iar când faci totul din pasiune, ideile inovatoare nu se lasă prea mult aşteptate. „Încercăm să aducem mereu reţete noi, chiar zilele astea am creat rulada cu mascarpone şi nuga şi torturi de îngheţată cu mango şi alte fructe, o marcă înregistrată a cofetăriei, pentru că nu le veţi mai găsi în niciun alt loc din oraş, vă garantez” ne convinge Tea să gustăm din prăjiturile preparate de ea.

Clasicele rulouri au fost reinventate FOTO: Mădălina Furiş
Arta bucuriei
În laboratorul magic, acolo unde se premeditează poftele clienţilor dedaţi la dulciuri, Enuţa Dragu, una dintre cele şase cofetărese decorează un tort special. Trebuie spus că doamnele de aici sunt specializate şi în decorarea torturilor, iar la cursuri de specialitate merg frecvent pentru a ţine pasul cu tendinţele.

Foto

„Pentru noi, cofetăria e un fel de artă a dulciurilor şi a bucuriei. Toată lumea iubeşte dulciurile, şi noi le facem cu drag, numai din ingrediente naturale. Crema o fierbem, nu o facem din prafuri cumpărate de la magazin. Folosim ouă, zahăr, faină, reţeta clasică cu care mamele şi bunicile noastre începeau o prăjitură. Nu ne-a interesat niciodată să păcălim gustul pentru că ideea de la care am pornit noi este să facem aici ceea ce clienţii nu mai au timp să facă acasă, dar şi-ar dori”, spune cofetăreasa aşezând o nouă tavă de prăjituri în cuptor.
Festin al simţurilor
Ciocolată, multă ciocolată, blaturi cu nucă, creme cu panacotta, mascarpone, nuga, fructe confiate. Delicii şi desfrâuri dulci, cu nume pe măsură: „Marchiza“, „Richard“, „Bounty“, dar şi mai lumeştile rulouri cu cremă, rulade cu gem şi torturi de îngheţată. Şi de tot acest festin al simţurilor se bucură clienţii:

În laboratorul cofetăriei, doamna Dragu decorează un tort FOTO: Mădălina Furiş
„Sunt cele mai bune prăjituri din oraş, vă spune un pasionat. Îmi plac dulciurile, iar aici aproape în fiecare săptămână apare ceva nou, iar eu ard de nerăbdare să le gust. În curând voi schimba măsura la haine, dar de dulciuri tot nu mă las”, spune Gabi Micu, aşteptând pachetul cu prăjiturile comandate.
Intră şi o doamnă tânără, cu o fetiţă cât prăjitura „Mascotă“. Erica are 1 an şi 3 luni şi deja a gustat din prăjiturile micului regat.

Erica aşteaptă nerăbdătoare prăjiturile FOTO: Madălina Furiş
„Erica mănâncă deja prăjituri, nu pe cât de multe şi-ar dori. Vin aici pentru că ştiu că prăjiturile sunt din ingrediente naturale, iar pentru noi asta e important. Îmi place cofetăria asta, are ceva special la noi în oraş”, spune Diana Lazăr, mama Ericăi, în timp ce fetiţa întinde mânuţele spre pachetul special în care sunt prăjiturile ei preferate.
Citiţi şi:
FOTO Reţeta succesului: banii câştigaţi la cules de căpşuni în Spania, investiţi într-o afacere cu flori
FOTO VIDEO Plantele medicinale care ajută familiile sărace









