Parlamentar de cumpărături de-a gata

Primul lucru la care te gândeşti e acela că parlamentarul buclucaş nu-şi face singur cumpărăturile sau cel puţin nu se ocupă de grosul aprovizionării propriei gospodării. Altminteri şi-ar fi dat seama că, pe lângă alimentele proaspete, pe care le-am putea la o adică regăsi în piaţă, din marile magazine ne aprovizionăm şi cu produse de igienă casnică şi personală, alimente semipreparate, ambalate şi degrabă perisabile, refrigerate sau congelate, dulciuri, băuturi, dar şi repere tehnico-sanitare, rechizite sau chiar îmbrăcăminte de strictă necesitate.

Oare cum ar fi să cumpărăm un bloc de desen, becuri, ciorapi şi apă de parbriz din piaţă? Dar creier congelat, unt şi, iarna, mere şi cepe degerate? Pentru că, după cum bine ştim, pieţele din cartiere sunt aceleaşi incinte neigienice şi neîncălzite ca acum 24 de ani...

Revoluţie în marile şi micile aglomerări comerciale

Pe de altă parte, la victimele colaterale s-o fi gândit originalul legiuitor? Ce vor face mallurile în weekend? Se vor închide şi ele? 80-90% din vizitatorii acestora au ceva de spus financiar şi la casele de marcat ale hypermarketurilor din dotare. Vor mai rămâne hypermarketurile în spaţiile scumpe puse la dispoziţie de malluri sau se vor muta toate în spaţii proprii, mai rentabile? Dar cinematografele? Dar cafenelele, magazinele de haine, încălţăminte, electronice şi alte nealimentare? Va redeveni consumerismul o îndeletnicire pur reflexă, stresantă şi meschină, ghidată grăbit după rândurile listei de cumpărături, pierzându-şi valenţele socializatoare?

Dar în spaţiile comerciale din incinta multor hypermarketuri vor mai rămâne comercianţii chiriaşi sau vor apela şi ei la alte spaţii, mai modeste dar şi mai rentabile?

Weekend de cartier

Într-o ţară normală la cap şi la capetele conducătoare mai ales, în care cetăţenii au şi ei venituri decent de normale, poate că iniţiativa parlamentarului nostru ar fi chiar lăudabilă. Dar cum să laşi cumpărătorii la mâna comercianţilor de cartier în România? E ca şi cum i-ai duce din centru pe centură... Numai dacă stai să te gândeşti ce adaosuri comerciale practică băcăniile de cartier de vreme ce patronilor le-au răsărit tot felul de imobile deasupra şi dimprejurul micilor magazine...

Şi apoi mai e şi.. partea culturală, ca să-i spunem aşa. Scos de modă şi anturaj la un mall sau măcar în galeria unui hypermarket, consumatorul mai nimereşte şi el la un film bun, poate chiar şi la un stand de muzică sau carte... Dacă va ajunge tot în praful cartierului şi în weekend, să nu ne mirăm că un profit record se va înregistra din nou la bodegile muncitoreşti...

Taxe rătăcite printre blocuri

Dar statului îi va conveni să-şi culeagă TVA-ul şi impozitele dintre blocuri şi de prin pieţe? De la acel 40% din volumul de cumpărături desfăşurat organizat şi strict fiscalizat, la rafturile hypermarketurilor, cum se vor rostogoli toate dările printre tarabe şi dughene? Credeţi că Fiscului îi va conveni?

La cât de bine ţin autorităţile în frâu piaţa maculată a fructelor şi legumelor, a pâinii, a cărnii, a bunurilor mărunte dar şi a celor de larg consum, cu siguranţă le va conveni să-şi strângă taxele de la micii comercianţi! Da, da...

Hypermarketul de apartament

Şi totuşi, dacă iniţiativa legislativă ar fi trecut în forma propusă, existau şi lanşuri de retaileri ce ar fi avut numai de câştigat: cei care, pe lângă reţeaua mamă, de mii de metri pătraţi hipermaketul, şi-au deschis şi reţele de magazine de cartier. Iar ca vreunul dintre acestea să aibă peste 1500 de metri pătraşi, ar fi trebuit să depăşească amprenta la sol a patru-cinci apartamente plus o scară de bloc, adică un pătrat cu latura de aproape 40 de metri. Ştiţi vreunul? Eu nu.

Scriu la trecut despre iniţiativa lui Marin Anton fiindcă ieri, 13 februarie, mai pe seară, am aflat că a ales să treacă de la un partid istoric, cu reprezentare naţională, la unul ce ar încăpea lejer într-un apartament. Ba ar mai rămâne şi loc de o băcănie garnisită cu tot soiul de promisiuni populare, în special din acelea fără valoare adăugată. Deci, adio susţinere în Parlament! Hipermarket, supermarket, mall, la loc comanda! Veniţi la muncă şi duminică! :)