Cât de indicat este să-ţi îmbraci câinele când este frig. Excesele „vestimentare“ le pot cauza bronhopneumonii severe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 30 şi 90 de lei costă un pulover pentru un câine de companie, în timp ce o haină pentru iarnă poate depăşi lejer 150 de lei. Medicii veterinari au păreri împărţite când vine vorba de a-ţi îmbrăca animalele de companie pe timpul iernii.

Moda hainelor pentru animale poate scoate din buzunarele iubitorilor de câini sume şi mai mari decât cele mai sus amintite, având în vedere că ofertele magazinelor de specialitate includ de la salopete sau hanorace, până la rochii de gală. În acest context, medicii veterinari recomandă la cumpătare şi la un raţionament cât mai lucid.

„Legat de aceste hăinuţe pentru animalele de companie sunt argumente pro şi contra. Acum, pe perioada sezonului rece, când afară sunt minus zece sau minus 15 grade Celsius, un căţel care este scos din casă, de la temperaturi de plus 20 de grade, hai să zicem că ar merge să fie îmbrăcat“, spune Andrei Floarea, medic veterinar în municipiul Sibiu. Excesele pot cauza, însă, bronhopneumonii câinilor care - după ce sunt înfofoliţi bine - sunt lăsaţi fără haine pe afară, mai atrage atenţia medicul veterinar.

Ţine şi de talie

Ca medic veterinar, Andrei Floarea nu insistă pe o anumită direcţie în relaţia cu ai săi clienţi. „Eu nici nu recomand, nici nu cer proprietarilor de animale de companie să folosească hainele. Am clienţi care vin cu ei îmbrăcaţi şi aşa mai departe. Dacă mă întreabă careva, fiecare proprietar poate decide dacă e chiar atât de frig afară încât să fie nevoie de îmbrăcăminte. Dar e bine să protejezi căţelul în condiţii vitrege“, adaugă veterinarul.

El spune că în aceste decizii este importantă şi talia câinelui, cei mici fiind întotdeauna mai expuşi temperaturilor joase. „Normal că în cazul câinilor de talie mare, perioada în care li se răceşte corpul este mult mai mare decât în cazul celor de talie mică. Sunt mai rezistenţi decât, să zicem, un pechinez sau un pinscher pitic, care la trei kilograme greutate nici nu au blană pe ei. Acestora le este recomandată îmbrăcarea“, spune Andrei Floarea.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite