Activitatea fabricilor din China se extinde pentru prima dată în ultimele șase luni

0
Publicat:

Activitatea manufacturieră din China a crescut în martie pentru prima dată din septembrie, un semn că a doua cea mai mare economie a lumii se stabilizează.

foto fabrică de autovehicule din China
Activitatea fabricilor din China se extinde pentru prima dată în ultimele șase luni

Indicele oficial al managerilor de achiziții din industria prelucrătoare a crescut la 50,8 de la 49,1 în februarie, a anunțat duminică Biroul Național de Statistică într-un comunicat. Această valoare a depășit prognoza mediană de 50,1 a economiștilor dintr-un sondaj Bloomberg și a fost cel mai bun rezultat din martie anul trecut.

Un indicator al activității non-manufacturiere a urcat față de luna precedentă la 53, față de o estimare de 51,5. O citire peste 50 sugerează o expansiune față de luna precedentă, în timp ce o cifră sub acest nivel denotă contracție.

Cifrele PMI sunt primele date oficiale disponibile în fiecare lună pentru a oferi o imagine de ansamblu a stării de sănătate a economiei chineze. Citirile sugerează că redresarea creșterii economice a țării și-a menținut tracțiunea după un început de an solid. Ele ar putea oferi factorilor de decizie politică mai mult timp pentru a evalua impactul măsurilor de stimulare anterioare înainte de a lua noi măsuri de relaxare.

Expansiunea indicelui PMI din industria prelucrătoare a fost determinată în mare parte de componenta de producție, care a crescut la 52,2 de la 49,8 în februarie, potrivit economistului David Qu de la Bloomberg Intelligence. Indicatorul comenzilor noi a crescut și mai mult, la 53,0 de la 49,0, oferind semne clare de accelerare a activității, a scris Qu într-un raport de duminică.

Cu toate acestea, prețurile la poarta producătorilor au continuat să scadă, și într-un ritm mai rapid, componenta prețurilor de producție coborând mai adânc în intervalul de contracție, potrivit lui Qu.

China și-a stabilit un obiectiv de creștere a produsului intern brut cu aproximativ 5% în acest an, pe care mulți economiști îl consideră greu de atins, având în vedere criza prelungită din sectorul imobiliar și presiunile deflaționiste persistente.

În acest an, autoritățile au eliberat mai multe lichidități pe termen lung în sistemul bancar pentru a stimula creditarea, iar oficialii băncii centrale au lăsat să se înțeleagă că ar putea reduce și mai mult suma de numerar pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă.

De asemenea, au accelerat cheltuielile guvernului central pentru a sprijini investițiile în infrastructură și au promis să furnizeze fonduri pentru a încuraja consumatorii și întreprinderile să înlocuiască bunurile vechi, inclusiv mașinile și aparatele electrocasnice.

Președintele chinez Xi Jinping a recunoscut provocările cu care se confruntă economia internă în cadrul unei întâlniri de miercuri cu un grup de lideri de afaceri americani la Beijing, dar și-a exprimat încrederea în depășirea acestora.

Întâlnirea cu directori, printre care Stephen Schwarzman de la Blackstone Inc. și Cristiano Amon de la Qualcomm Inc. a făcut parte din eforturile oficialilor de a restabili încrederea investitorilor străini în gigantul asiatic, în condițiile în care investițiile străine au încetinit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite