Olimpiada naziştilor. Hilter a vrut să demonstreze superioritatea rasei ariene, dar un atlet de culoare a fost eroul Jocurilor Olimpice

Olimpiada naziştilor. Hilter a vrut să demonstreze superioritatea rasei ariene, dar un atlet de culoare a fost eroul Jocurilor Olimpice

Ceremonia de deschidere a Olimpiadei din 1936 FOTO Profimedia

Cea de-a unsprezecea Olimpiadă, din anul 1936, a fost organizată la Berlin, după ce Germania nazistă a câştigat acest drept în 1931. A fost deschisă chiar de Adolf Hitler şi este cea mai controversată ediţie din istorie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1931, Comitetul Olimpic Internaţional a ales Berlinul ca loc de desfăşurare a următoarelor Jocuri Olimpice. Trei ani mai târziu, Partidul Nazist venea la putere în Germania, iar în 1936, când a avut loc evenimentul, nazismul acaparase deja Germania.

Pentru prima dată, această decizie a provocat proteste politice. Ceremonia Jocurilor Olimpice a fost deschisă de Adolf Hitler, iar stadionul din Berlin, Olympiastadion, cu o capacitate de 120.000 de locuri, a fost construit special pentru acest eveniment. Au participat 49 de ţări şi 3.963 de sportivi, care s-au întrecut în 129 de probe din 19 sporturi. România a avut 54 de competitori, 52 bărbaţi şi 2 femei.

Citeşte aici cum a vrut Hitler să interzică participarea evreilor şi cum un atlet de culoare a fost eroul Olimpiadei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările