Violonistul Alexandru Tomescu deschide noua stagiune de la Sala Radio

Violonistul Alexandru
Tomescu deschide noua stagiune de la Sala Radio

Alexandru Tomescu

Sala Radio - cea mai mare sală de concerte simfonice din România, dotată cu cea mai mare orgă din ţară şi din sud-estul Europei - îşi redeschide porţile pentru stagiunea de concerte 2018-2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua stagiune este una aniversară şi va fi marcată de 3 evenimente cu totul speciale: sărbătorirea celor 90 de ani de la înfiinţarea postului public Radio România (1 noiembrie) - cifră ce reprezintă şi vechimea Orchestrei Naţionale Radio, Centenarul României (1 decembrie) şi Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediţia a IV-a (18-25 noiembrie).

Stagiunea se va deschide vineri, 5 octombrie 2018 (ora 19.00), prin concertul Orchestrei Naţionale Radio (dirijor: Julien Salemkour), în cadrul căruia apreciatul violonist Alexandru Tomescu va interpreta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, semnat de Erich Wolfgang Korngold.

Considerat unul dintre fondatorii muzicii de film, elev al compozitorilor Gustav Mahler şi Alexander von Zemlinski, Korngold a compus muzica pentru 16 pelicule de la Holywood şi a obţinut două premii Oscar. În 1935 a semnat un contract cu Warner Bros. şi a creat prima coloană sonoră originală pentru filmul Captain Blood, moment ce a însemnat afirmarea lui Korngold drept unul dintre primii compozitori de la Hollywood apreciaţi la nivel mondial. În cea de-a doua parte a serii veţi asculta Simfonia a V-a de Gustav Mahler, cunoscută publicului larg şi graţie includerii unui pasaj din lucrare în celebrul film ”Moarte la Veneţia” (1971), regizat de Luchino Visconti.

Miercuri, 10 octombrie (19.00) este rândul Orchestrei de Cameră Radio  să îşi facă debutul în noua stagiune de la Sala Radio, cu un concert derulat sub bagheta tânărului dirijor român Vlad Vizireanu, care se bucură deja de o carieră internaţională. Programul serii va cuprinde una dintre creaţiile marelui Mozart:  Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră, Requiem-ul în do minor semnat de contemporanul său, compozitorul italian Luigi Cherubini şi Musique pour Radio, uvertură pentru orchestră mică - partitură ce aparţine compozitorului român Filip Lazăr.

Evenimentul se va desfăşura cu participarea violonistei Cristina Anghelescu – solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio România – şi a Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).

Dirijorul Julien Salemkour a studiat la Musikhochschule din Hanovra şi la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera - New York, Teatro alla Scala - Milano, Semperoper - Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio - Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

 

 

 

 


Unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români, Alexandru Tomescu se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu : vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

 

 


Vlad Vizireanu şi-a făcut debutul cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall, fiind unul dintre cei trei finalişti ai Concursului Internaţional de Dirijat „Donatella Flick” – Londra (2016). A obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional Cadaqués (Spania), în urma căruia a dirijat un concert televizat, alături de Cadaqués Symphony, în L'Auditori Hall din Barcelona. În toamna anului 2013 şi-a făcut debutul la Festivalul Internaţional “George Enescu”, unde a dirijat o orchestră formată din membrii Pittsburg Symphony şi Camerata Regală, iar la ediţia din 2015 a dirijat Camerata Regală, având-o ca solistă pe violonista Rebekka Hartmann. A fost invitat la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional “George Enescu”, unde va dirija Orchestre National de Lille. Este în prezent director muzical al Orchestrei Simfonice din North Shore, Long Island (New York – SUA) şi dirijor asistent al Thousand Oaks Philharmonic.

 

 

 

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Sala Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Sala Smetana – Praga, Finlandia Hall – Helsinki etc. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a festivalurilor “Prague Spring” şi “Helsinki Festival”.

 

 

 

 
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, aici şi aici. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile online ,în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul Orchestrei Radio. 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările