VIDEO A murit compozitorul Riz Ortolani, creatorul coloanei sonore din filmul „Caracatiţa”

VIDEO A murit compozitorul Riz Ortolani,
creatorul coloanei sonore din filmul „Caracatiţa”

Riziero "Riz" Ortolani (25 martie 1926 – 23 ianuarie 2014)

Compozitorul italian de muzică de film Riz Ortolani, care a colaborat cu regizori de renume, de la Vittorio De Sica până la Quentin Tarantino, a decedat joi, la 87 de ani, din cauza unei bronşite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Riziero Ortolani, numit Riz de prieteni, s-a născut la Pesaro, în 1926. După absolvirea studiilor muzicale, la numai 20 de ani, el intră în orchestra Radioteleviziunii publice (RAI), ca aranjor de orchestre radiofonice.

În 1954, el a dirijat pentru prima dată o orchestră, în emisiunea radiofonică "Occhio Magico". Prima lui colaborare în lumea cinematografiei datează din anii '60, odată cu filmul documentar "Mondo Cane" (1962) - pentru care compune melodia "More" -, filmul fiind nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră.

Au urmat colaborări cu Vittorio de Sica, Dino Risi şi Franco Zeffirelli, iar pentru regizorul Pupi Avati a semnat coloana sonoră pentru 25 de filme, începând cu 1980.

Pe lângă coloana sonoră a filmului "Il Sorpasso" (1962), de Dino Risi, o serie de piese compuse de Riz Ortolani au fost selectate şi de Quentin Tarantino, pentru filmele "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" şi "Django dezlănţuit/ Django Unchained".

Mare iubitor de jazz, dar şi de operă şi muzică simfonică, Riz Ortolani a lăsat în urma sa o producţie imensă, de peste 300 de partituri, printre care unele piese legendare, precum "Africa Addio", "Fratello Sole, Sorella Luna", până la muzica serialului "Caracatiţa/ La Piovra".
Pentru compoziţiile sale, Ortolani a primit numeroase premii: două Globuri de Aur, un Grammy şi cinci David de Donatello - echivalentul italian al trofeelor Academiei de film americane -, pe lângă două nominalizări la Oscar.

În urmă cu câteva luni, compozitorul italian a primit Lifetime Achievement Award pentru întreaga carieră, la Festivalul mondial al muzicii de film de la Gent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările