Privind înapoi fără mânie, în „Sunt o babă comunistă”

Privind înapoi
fără mânie, în „Sunt o babă comunistă”

Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, acordând autografe pe afişul filmului. Foto: Eduard Enea

Vineri, pe 23 august, la data la care înainte de 1989 se organizau defilări grandioase, se lansează în cinematografe filmul „Sunt o babă comunistă“, regizat de Stere Gulea.

Mai întâi a fost romanul lui Dan Lungu, care a prins foarte bine în ţară, dar mai ales la export (a fost tradus în franceză, germană, spaniolă, maghiară, bulgară, poloneză, italiană, turcă, şi e în curs de apariţie şi în greacă şi în slovenă). Romanul face o incursiune în mentalitatea oamenilor care au ajuns să trăiască de azi pe mâine, din pensie, şi se gândesc ce bine era înainte, pe vremea lui Ceauşescu.

Regizorul Stere Gulea a fost atras de tema romanului, foarte ofertantă în vremurile pe care le trăim: „Tema nostalgiei după comunism, în plină criză economică postcomunistă, mi s-a părut foarte interesantă“, ne-a declarat el. În plus, şi-a propus să-i înţeleagă el însuşi pe cei care regretă vremurile de dinainte de 1989: „Am încercat să văd ce-i cu oamenii ăştia. Am vrut să-i înţeleg şi să nu se vadă ce gândesc eu, ce părere am eu despre sistemul comunist. Deşi am plecat de la o poziţie intelectuală, judecându-i pe ei, am ajuns încet-încet, datorită actorilor extraordinari, să mă apropii de potenţialul uman al acestor personaje. Am văzut omenescul din ei şi am uitat pe cât posibil poziţionările ideologice sau politice”, ne-a spus Stere Gulea.

Actorii extraordinari de care vorbeşte regizorul sunt Luminiţa Gheorghiu, protagonista filmului, Marian Râlea, Ana Ularu, Valeria Seciu, Anca Sigartău. Şi, într-adevăr, jocul lor a fost remarcabil.

Luminiţa Gheorghiu ne-a mărturisit că i-a fost greu să treacă de la rolul din „Poziţia copilului“ la cel din „Sunt o babă comunistă“: „Între cele două filmări au fost doar trei luni, aşa că a fost foarte dificil să mă desprind de o partitură aşa de complexă şi solicitantă, cum a fost cea din «Poziţia copilului». E ca în viaţă: îţi cauţi o nouă iubire (şi e bine că ai un nou rol), dar vechea iubire te urmăreşte un timp.“

Cu toate acestea, Luminiţa Gheorghiu a reuşit să construiască foarte bine şi rolul în care a distribuit-o Stere Gulea, găsind resurse pentru aceasta în propriile ei amintiri din comunism.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările