
Europa a reintrat în recesiune
Economia Uniunii Europene s-a contractat cu 0,5% în T4 2020 şi cu 6,4% pe întregul an trecut, relatează Mediafax citând informaţii publicate de Financial Times.
Economia Uniunii Europene s-a contractat cu 0,5% în T4 2020 şi cu 6,4% pe întregul an trecut, relatează Mediafax citând informaţii publicate de Financial Times.
Escaladarea restricţiilor legate de pandemia de Covid-19 a încetinit semnificativ activităţile economice în zona euro, alimentând temerile că blocul se va confrunta cu o dublă recesiune, potrivit celor mai importanţi şi urmăriţi indicatori, relatează Financial Times.
Economiştii uneia dintre cele mai mari bănci din lume au avertizat recent că economia zonei euro se îndreaptă spre o nouă şi dublă recesiune, restricţiile impuse în contextul restrângerii răspândirii pandemiei neputând ajuta la o relansare a economiei în parametri necesari.
În 12 luni de la apariţia sa în China, noul coronavirus a îndoliat peste 1,7 milioane de familii, a paralizat economiile lumii, a blocat în izolare aproape 4 miliarde de oameni şi a făcut din purtarea măştii o rutină globală.
Tinerii sunt de două ori mai afectaţi decât vârstnicii de recesiunile grave şi din acest motiv guvernele ar trebui să se împrumute atât cât au nevoie pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor, arată un studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
2020 a fost cel mai dificil an pentru retailul românesc de la recesiunea din 2009-2010 încoace, cu centre comerciale complet închise în primăvară timp de două luni, dar impactul general rămâne inegal, se arată într-o analiză realizată de Colliers.
Evoluţia ecosistemului global de start-up-uri şi a fondurilor de investiţii a suferit din cauza recesiunii economice. Dar, chiar dacă afacerile au scăzut comparativ cu anul trecut, tranzacţiile continuă în favoarea jucătorilor consacraţi.
Este nevoie de un plan pe mai mulţi ani de consolidare fiscală, pentru a nu avea efecte foarte mari asupra creşterii economice, consideră Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.
Revenirea economică a zonei euro a stagnat luna trecută, în condiţiile în care al doilea val de infecţii cu coronavirus şi restricţiile introduse pentru a ţine sub control pandemia au afectat activitatea în sectorul important al serviciilor, ceea ce indică spre o dublă recesiune.
Raportul European al Plăţilor, ediţia 2020, realizat de Intrum România, arată că mai mult de jumătate dintre companiile româneşti se aşteaptă la o recesiune de proporţii istorice la nivelul întregii Europe.
Criza coronavirusului va dura mai mult decât se preconiza şi unele ţări vor avea nevoie de mai mulţi ani pentru a reveni pe creştere, a avertizat un înalt oficial de la Fondul Monetar Internaţional.
Pandemia de coronavirus a declanşat o recesiune înfiorătoare la nivel global şi efectele au lovit deja şi sportul.
Economistul Carmen Reinhart spune că recuperarea economiei va dura cinci ani, conform The Economic Times, în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică anunţă că nu vom recupera niciodată pierderile.
Redresarea Europei din recesiunea profundă este incompletă şi inegală astfel încât nu este momentul ca guvernele sau Banca Centrală Europeană să-şi slăbească eforturile, a avertizat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, consideră că în trimestrul trei riscul cel mare privind evoluţia economiei vine din partea agriculturii, dar că îşi menţine opinia că România va evita recesiunea economică, iar taxele nu vor creşte.
În luna iulie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte până la valoarea de 30,3 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 17,9 puncte).
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu se poate ca pensionarii şi copiii să plătească nota de plată pentru pandemie şi recesiunea economică, însă nu este posibil să împarţi bani care nu există.
Piaţa europeană a muncii s-a prăbuşit într-un ritm record în al doilea trimestru din 2020, restricţiile aferente pandemiei de Covid-19 reuşind să "şteargă" aproape jumătate din locurile de muncă înfiinţate în zona euro după ultima recesiune.
Directorii generali sunt sceptici privind evoluţia economiei globale, cu atât mai mult cu cât Banca Mondială a prognozat că recesiunea care se va instala va fi cea mai gravă de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Polonia a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată după căderea comunismului, după ce produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 7,9% în al doilea trimestru din 2020, în cifre anualizate, şi cu 8,9% în raport cu trimestrul precedent.
România va evita recesiunea tehnică şi va avea o contracţie a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agenţiile de rating, Comisia Europeană (CE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi instituţii bancare, datorită răspunsului prompt şi eficient al politicilor economice, susţine ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
Argentina a anunţat marţi că a încheiat un acord cu trei grupuri de creditori pentru restructurarea unor datorii ale statului în valoare de 65 de miliarde de dolari, care va ajuta ţara să iasă dintr-o stare de incapacitate de plată (default) dăunătoare şi să îşi relanseze economia afectată de recesiune, transmite Reuters.
Economia Germaniei s-a contractat cu 10,1% în trimestru doi al anului, ceea ce reprezintă cel mai abrupt declin din ultimii cel puţin 50 de ani (de când există date), scrie Reuters.
Pandemia a produs cel mai mare şoc în sectorul energiei din ultimii 70 de ani, arată o analiză a PwC România, care estimează că cererea globală de energie va scădea cu 6% în acest an, de şapte ori mai mult decât în criza financiară din 2009.
Care trebuie să fie rolul statului român în sectoarele strategice ale economiei? Care ar trebui să fie rolul capitalului privat autohton? Cât este prea mult în ceea ce priveşte procesele de liberalizare şi privatizare? Cum se poate construi o strategie naţională şi dacă se pot consensualiza interesele capitalului străin cu cele ale capitalului autohton şi cu o strategie economică guvernamentală?
Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economică de vară, în care prognozează pentru România o contracţie de 6% din PIB în 2020.
Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid şi cuprinzător la nivel UE şi la nivel naţional.
România va avea cea mai gravă scădere economică trimestrială din ultimii 20 de ani, consideră economiştii Euler Hermes, precizând că scăderea constantă a PIB-ului se va înregistra pe tot parcursul acestui an, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a analizat situaţia economică a României în contextul pandemiei, concluzia fiind că recesiunea va fi mult mai accentuată decât cea din precedenta criză economico-financiară.
Economiştii Morgan Stanley cred că economia mondială îşi va reveni până la finalul anului, scrie Biziday, citând declaraţiile date de postului CNBC.