Germania nu este bolnavul Europei, dar nici prea bine nu arată. Șeful băncii centrale e optimist, FMI prevede un 2024 slab

0
Publicat:

Șeful băncii centrale a Germaniei a recunoscut la CNBC că economia țării „nu arată prea bine în acest an”, dar a încercat să combată teoria potrivit căreia ar fi „bolnavul Europei”, argumentând că statul este pe primul loc în UE pe piața muncii.

Clădire istorică în fața căreia este ridicat steagul Germaniei
Economia Germaniei nu arată prea bine, recunoaște șeful Bundesbank

Statutul Germaniei de „omul bolnav al Europei” a intrat în dezbatere la reuniunea anuală a Băncii Mondiale de la Marrakech, după ce s-a estimat că economia va fi singura economie europeană majoră care se va contracta anul acesta.

Povestea inflației merge în direcția corectă”, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, pentru CNBC. „Fiara este încă acolo, dar, într-o anumită măsură, am îmblânzit-o”, a spus Nagel.

Germania nu este omul bolnav al Europei, a declarat Joachim Nagel, președintele băncii centrale a Germaniei, miercuri pentru CNBC, recunoscând în același timp că creșterea „nu este bună pentru anul acesta”.

Vorbind de la reuniunea anuală a Băncii Mondiale a FMI de la Marrakech, Maroc, Nagel a spus că nu ar trebui să comparăm situația economică actuală a Germaniei cu perioada în care a fost descrisă ultima dată drept „omul bolnav”. Analiștii au inventat pentru prima dată acest nume în 1998, în timp ce țara a navigat după consecințele costisitoare ale unei economii post-reunificare.

Este o situație complet diferită”, a spus Nagel. „Sunt necesare unele schimbări structurale, dar dacă luăm, de exemplu, piața muncii, încă conducem economia pe ocuparea forței de muncă, mai mult sau mai puțin.”

Cred că există această înțelegere că trebuie să facem ceva, dar nu suntem omul bolnav al Europei”, a adăugat el.

FMI, sceptic în privința creșterii economiei Germane după recesiune

S-a declanșat dezbaterea dacă Germania ar trebui din nou descrisă drept omul bolnav, după ce se prevedea că cea mai mare economie a Europei va fi singura economie europeană majoră care se va contracta în 2023.

Nu este bine pentru anul acesta”, a spus Nagel, „[dar] pentru anul viitor creșterea revine.”

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, estimează că economia țării va crește cu 1,2% anul viitor, față de scăderea de 0,3% pe care o vede pentru 2023.

Fondul Monetar Internațional are o viziune ceva mai pesimistă, estimând că Germania va experimenta „slăbiciune continuă” în creșterea sa și că economia sa se va extinde cu 0,9% în 2024, potrivit datelor publicate pe 10 octombrie.

Prognoza de creștere a FMI pentru Germania este în urmă cu media de 1,2% pentru zona euro în general.

Bestia inflației este „îmblânzită”

Creșterile de preț în Germania au încetinit mai mult decât se aștepta pentru luna septembrie, inflația, care este armonizată pentru comparație cu alte țări din UE, a crescut cu 4,3% față de anul precedent, arată datele biroului federal de statistică.

Cifra este cea mai scăzută cifră lunară de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și a fost împinsă în jos de o creștere sub medie a prețului produselor energetice.

Rata inflației rămâne cu mult peste ținta de 2% a zonei euro și este probabil să rămână așa timp de câțiva ani, potrivit unui comunicat de presă al Bundesbank din iunie.

În următorii doi ani, inflația va fi de 3,1%, respectiv 2,7%, se arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite