Băncile Centrale riscă să împingă țările dezvoltate în recesiune. Regatul Unit, printre națiunile vizate

0
Publicat:

Continuarea acțiunilor dure ale băncilor centrale de combatere a inflației persistente riscă să ducă multe țări dezvoltate în recesiune anul viitor, a avertizat cel mai important grup de reflecție economică din Occident.

foto fluctuații bursiere negative, acompaniate de semnul dolarului
Băncile centrale riscă să împingă țările dezvoltate în recesiune Foto: Shutterstock

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a declarat că șansele ca factorii de decizie politică să eșueze sunt „destul de mari” și reprezintă o amenințare la adresa previziunilor sale centrale de „aterizare ușoară” pentru economia mondială.

OCDE, cu sediul la Paris - care are 38 de țări bogate membre - a declarat că cea mai bună estimare a sa este că Marea Britanie va suferi un al doilea an de creștere slabă în 2024 și a prevăzut puține perspective de creștere a activității înainte de alegeri.

În perspectivele sale economice semestriale, OCDE a afirmat că ritmul de creștere din Marea Britanie va rămâne „stabil, dar scăzut”, cu o creștere a producției naționale de 0,5% în 2023 și de 0,7% în 2024. În urmă cu șase luni, OCDE prognoza o expansiune de 0,3% în acest an și de 1% anul viitor.

În ciuda speculațiilor potrivit cărora recenta scădere a inflației ar putea devansa reducerile ratelor dobânzilor de la Banca Angliei pentru primăvara anului viitor, OCDE a precizat că se așteaptă ca costurile oficiale de împrumut să rămână neschimbate, la 5,25% pentru tot anul 2024.

Între timp, eliminarea treptată a subvențiilor pentru energie și impactul înghețării alocațiilor și pragurilor fiscale ar însemna ca Trezoreria să absoarbă 2% din produsul intern brut - aproximativ 50 de miliarde de lire sterline - din economie.

Clare Lombardelli, economistul șef al thinktank-ului, a declarat că o aterizare ușoară pentru economiile avansate este departe de a fi garantată, adăugând: „Riscurile din jurul ei sunt destul de mari”.

Lombardelli a declarat că OCDE nu a calibrat șansele unei aterizări dure, dar a adăugat: „Riscurile de a greși politica sunt mai mari decât au fost până acum. Nu este clar cât de mult din înăsprirea trecută s-a transmis și cât de mult mai este de așteptat”.

Raportul său a afirmat că Germania va fi țara dezvoltată cu cele mai slabe performanțe în acest an, cea mai mare economie a Europei urmând să se contracte cu 0,1% înainte de a-și reveni pentru a înregistra o creștere de 0,6% în 2024. În general, se așteaptă ca zona euro, formată din 20 de țări, să se extindă cu 0,6% în acest an, față de 2,4% în SUA.

Națiunile OCDE în ansamblu sunt prognozate să crească cu 1,7% în 2023 și cu 1,4% în 2024. Economia mondială - stimulată de creșterea în țările nemembre India și China - este prognozată să se extindă cu 2,9% în 2023 și cu 3% în 2024.

Lombardelli a declarat: „În Statele Unite, economia dă dovadă de mai multă forță decât se aștepta și există riscul ca inflația să se dovedească a fi persistentă. În zona euro, impactul deplin al politicii monetare mai stricte nu a apărut încă, iar activitatea ar putea fi afectată mai puternic decât ne așteptăm”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite