Economia germană a intrat în recesiune

0
Publicat:

Economia germană a intrat în recesiune la începutul anului 2023, după ce cheltuielile gospodăriilor din motorul economic al Europei au cedat, în cele din urmă, presiunii inflației ridicate, relatează Reuters.

Germania a intrat în recesiune în primul trimestru din 2023, Foto: Pixabay
Germania a intrat în recesiune în primul trimestru din 2023, Foto: Pixabay

Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3%, în primul trimestru al anului, comparativ cu trimestrul precedent, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Destatis a precizat că gospodăriile private au cheltuit mai puţin pe alimente, precum şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent.

Declinul din perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Recesiune în pandemie

Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

Datele despre PIB-ul german au arătat „semnale surprinzător de negative”, a declarat joi ministrul de Finanțe, Christian Lindner. Oficialul a adăugat: „Comparând Germania cu alte economii foarte dezvoltate, economia pierde potențialul de creștere.”

Sub greutatea inflației imense, consumatorul german a căzut în genunchi, trăgând cu el întreaga economie”, a declarat, la rândul său, Andreas Scheuerle, analist la DekaBank.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 1,2%, de la un trimestru la altul, după ajustările de preț, sezoniere și calendaristice. Cheltuielile guvernamentale au scăzut, de asemenea, semnificativ cu 4,9% pe trimestru.

Vremea caldă de iarnă, o redresare a activității industriale, ajutată de redeschiderea chineză și o relaxare a fricțiunilor lanțului de aprovizionare, nu au fost suficiente pentru a scoate economia din zona de pericol recesivă”, a declarat șeful global al macro ING, Carsten Brzeski.

Sursa citată menționează că, în schimb, investițiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate a anului 2022 slabă. Investițiile în mașini și echipamente au crescut cu 3,2% față de trimestrul precedent, în timp ce investițiile în construcții au crescut cu 3,9% pe trimestru.

Au existat și contribuții pozitive din partea comerțului. Exporturile au crescut cu 0,4%, în timp ce importurile au scăzut cu 0,9%.

Creșterea masivă a prețurilor la energie a avut efecte în jumătatea de iarnă”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

Conform specialiștilor, recesiunea nu a putut fi evitată, însă acum întrebarea este dacă va exista vreo redresare în a doua jumătate a anului.

Privind dincolo de primul trimestru, optimismul de la începutul anului pare să fi lăsat loc unui sentiment mai mult de realism”, a spus Brzeski de la ING.

O scădere a puterii de cumpărare, cartea de comenzi industriale subțiri, înăsprirea agresivă a politicii monetare și încetinirea așteptată a economiei SUA, toate pledează în favoarea unei activități economice slabe, precizează Reuters.

După scăderea de miercuri a climatului de afaceri Ifo, toți indicatorii principali din sectorul de producție sunt acum în scădere”, a declarat Kraemer de la Commerzbank.

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, se așteaptă, totuși, ca economia să crească modest în al doilea trimestru, deoarece o revenire a industriei compensează mai mult decât stagnarea consumului casnic și o scădere a construcțiilor, potrivit unui raport lunar al economiei publicat miercuri.

O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite