Negrescu: Avem o economie bolnavă și avem nevoie de tratamente sănătoase

0
Publicat:

Până nu vom înțelege că avem o economie bolnavă și avem nevoie de niște tratamente sănătoase, s-ar putea să ne trezim la terapie intensivă, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

Oscilații bursiere deasupra hărții Pământului, pe fondul unor nori negri
România va fi afectată dacă Germania intră din nou în recesiune

Analistul a vorbit despre efectele pe care le va resimți România în eventualitatea în care economia germană intră în recesiune.

Germania probabil va urma pe listă și, dacă Germania va intra în recesiune, uitați-vă la relațiile comerciale cu România. Este principalul nostru partener comercial – 21% din exporturile României se duc în Germania”, a declarat Adrian Negrescu la B1 TV.

Dacă nemții nu mai importă din România mai ales subansamble din zona auto, produse din zona chimică și alte lucruri care sunt extrem de importante pentru industria românească, eh, s-ar putea să avem o problemă majoră, o problemă majoră care se va traduce, din păcate, în închideri de companii și în falimente pe lanțurile economice, pentru că toți acești jucători care în România produc, de exemplu, pentru Germania, au niște firme satelit, niște firme care le aprovizionează cu diverse subansamble. Pe lanțurile economice ar urma să apară o adevărată tragedie dacă într-adevăr situația din Germania va fi confirmată de datele oficiale”, a adăugat el.

Știți care este diferența dintre România și Germania în momentul de față? În Germania, oamenii ăia nu se joacă cu cifrele (…), nu se ascund după niște date, acolo lucrurile sunt clare și nu își permit să mistifice realitatea”, a subliniat analistul.

La noi, din păcate, v-am spus, pe fondul inflației, recesiunea asta pe care o simțim cu toții, cu toții în mediul de afaceri simțim că lucrurile nu mai arată la fel de bine din punct de vedere al dinamicii businessului față de anul trecut sau chiar acum doi ani de zile, eh, această recesiune s-ar putea să ne coste. Noi până nu vom înțelege că suntem bolnavi, că avem o economie bolnavă, și că avem nevoie de niște tratamente sănătoase, eh, s-ar putea să ne trezim, din păcate, la terapie intensivă – și terapia intensivă ghiciți cine o va impune? FMI, bineînțeles”, a mai spus Adrian Negrescu.

România, scădere economică de 0,4% în trimestrul patru față de precedentul

România a înregistrat scădere economică de 0,4% în trimestrul patru din 2023, față de precedentul și o creștere de 1% față de ultimul trimestru din 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 0,5%, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în termeni ajustaţi sezonier şi calendaristic, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

De asemenea, în trimestrul patru din 2023, Produsul Intern Brut a rămas stabil în zona euro şi a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada iulie - septembrie 2023, când s-a înregistrat un declin de 0,1% în ambele zone.

PIB-ul german a scăzut cu 0,3%

Statele UE care au înregistrat un declin al economiei în trimestrul patru din 2023, comparativ cu trimestrul trei din 2023, sunt: Irlanda (minus 0,7%), România, Estonia şi Finlanda (toate cu minus 0,4%), Germania şi Lituania (ambele cu minus 0,3%). Cel mai semnificativ avans a fost în Slovenia (1,1%), Portugalia şi Cipru (ambele cu 0,8%)

De asemenea, în trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat un avans de 0,3% în UE şi de 0,1% în zona euro, după o creştere anuală zero în perioada iulie-septembrie 2023.

România (1%) se află printre statele membre UE care au înregistrat creştere în trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Cel mai semnificativ avans a fost în Slovenia (2,6%), Cipru (2,3%) şi Portugalia (2,2%), iar cel mai sever declin în Irlanda (minus 4,8%) şi Estonia (minus 3%).

În trimestrul patru din 2023, PIB-ul Statelor Unite a înregistrat o creştere de 0,8%, comparativ cu precedentele trei luni, şi de 3,1% comparativ cu perioada similară din 2022, potrivit datelor consultate de Agerpres.

Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, economia României a crescut anul trecut cu 2%, iar în ultimul trimestru din 2023 Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 1% faţă de acelaşi trimestru din 2022, însă a scăzut cu 0,4%, comparativ cu trimestrul anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite