Discuții aprinse în SUA pe tema plafonului datoriei publice. Avertismentul secretarului Trezoreriei

0
Publicat:

SUA ar putea fi în incapacitate de plată chiar de la 1 iunie, dacă nu se ajunge la un acord în Congres pentru a ridica plafonul datoriei, a avertizat din nou secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Janet Yellen, secretarul Trezorerie SUA
Janet Yellen, secretarul Trezorerie SUA. Foto Epa-Efe

Această dată de 1 iunie a fost publicată la începutul lui mai şi a fost menţinută luni, "cu informaţii suplimentare disponibile acum", a spus Janet Yellen într-o scrisoare către liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy.

El urmează să se întâlnească marţi cu preşedintele Joe Biden pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la plafonul datoriei. 

SUA ar putea rămâne fără bani de salarii

În urmă cu o săptămână secretarul Trezoreriei SUA avertiza că SUA ar putea rămâne fără bani de salarii.

Fără un acord pentru a mări ceea ce poate împrumuta guvernul federal, ar putea rămâne fără bani până la începutul lunii iunie, a spus ea, într-un interviu, scrie BBC.

În acel moment, guvernul federal s-ar putea să nu poată face plăți salariale, sociale și alte plăți.

"Este datoria Congresului să facă acest lucru. Dacă nu reușesc să o facă, vom avea o catastrofă economică și financiară care va fi creată de noi", a spus ea.

Într-un interviu acordat duminică ABC News, doamna Yellen a spus că negocierile privind plafonul datoriilor nu ar trebui să aibă loc „cu pistolul la capul poporului american”.

Daniel Dăianu: Intrarea SUA în insolvență este un nonsens

Recent, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, opina că intrarea SUA în insolvenţă este un nonsens, dar ţările dezvoltate nu pot practica deficite mari la nesfârşit pentru că la un moment dat se poate intra într-o "capcană a datoriilor".

"Este multă încordare politică în SUA privind plafonul datoriei publice, de circa 31 trilioane (mii de miliarde) de dolari, care era în 2022 aproximativ 124% din PIB-ul american. Nu este prima dată când spectrul de depăşire a unui plafon stabilit de Congres provoacă încleştare între politicieni. Dar este prima dată în istorie când SUA ar intra în "default". Ce adaugă greutate situaţiei este afirmaţia unor responsabili cu politica economică. Secretarul Trezoreriei, ministrul de finanţe al SUA, Janet Yellen (predecesor al lui Jerome Powell la Fed, Banca Centrală a SUA) vorbeşte despre o "catastrofă" dacă nu este ridicat plafonul. Este SUA ameninţată de un faliment propriu-zis? Bunul simţ economic îţi spune că nu, şi argumente sunt menţionate mai jos în acest sens. Ce se poate întâmplă în schimb este că guvernul federal să nu poate onora unele plăţi la timp întrucât ar fi limitate emisiuni de obligaţiuni. În această situaţie Trezoreria americană are disponibile măsuri temporare de avarie. Conducători de pe Wall Street au anunţat că au în vedere un scenariu urât", comentează Daniel Dăianu, într-un articol postat pe publicat pe blogul OpiniiBNR.ro.

Economistul enumeră şi unele motive pentru care un faliment al SUA este un nonsens: pieţele nu semnalează că economia americană, statul american, găsesc greu finanţare; o limită impusă în mod instituţional este cauza disputei actuale; economia americană reprezintă cca. 25% din PIB-ul mondial, iar dolarul SUA înseamnă aproape 60% din rezervele valutare deţinute în lume (spre comparaţie, euro înseamnă în jur de 20%); SUA sunt prima forţă tehnologică şi ştiinţifică a lumii; inflaţia în SUA a atins un platou cu ceva timp în urmă, scade în mod gradual, iar mersul inflaţiei în SUA dă tonul în economiile avansate.

De asemenea, un "default" fie şi de scurtă durată ar trimite economia americană sigur în recesiune şi ar accentua o comprimare a creditării ce era oricum indusă de întărirea politicii monetare, consideră Dăianu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite