Zona euro se va confrunta cu recesiunea în trimestrul patru din 2023

0
Publicat:

Zona euro nu va scăpa de prima recesiune de la pandemie, economia înregistrând al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023, arată rezultatele unui sondaj în rândul analiştilor realizat de Bloomberg.

Un euro pe fundalul unui grafic roșu c are inndică o scădere
Zona euro nu va scăpa de recesiune. Foto Shutterstock

Scăderea de 0,1% previzionată acum pentru trimestrul patru din 2023 vine după ce anterior analiştii estimau o creştere zero a economiei zonei euro. O uşoară redresare este previzionată la începutul anului viitor.

"Avem dubii că suntem la începutul unei reveniri. Turbulenţele rămân ridicate, în special cele de pe urma majorării dobânzilor", susţine Joerg Angele, economist la Bantleon Bank.

Slăbiciunea vine în principal din Germania, cea mai mare economie europeană, care se confruntă cu dificultăţi în industrie. În contextul crizei bugetare şi al cererii globale reduse, PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul patru din 2023, după ce iniţial analiştii estimaseră un declin de 0,1%.

Rezultatele studiului diferă de previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care indicau o revenire pe creştere a economiei zonei euro în perioada octombrie-decembrie 2023, pe fondul scăderii inflaţiei şi a pieţei muncii robuste.

Datele Eurostat arată că recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Zona euro pare să se afle în mijlocul unei noi recesiuni, însă adevărata problemă economică din această zonă este neutralitatea economică.

Efectele economice sunt atât de puternice încât și anul viitor va fi o provocare, iar potențialul de creștere care se diminuează sugerează că zona euro va avea dificultăți în a crește cu mai mult de 1%, chiar și în cazul unei reveniri puternice.

Problemele structurale profunde înseamnă că Europa va rămâne în urma majorității celorlalte zone economice mari în anii următori.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite