S&P: Zona euro este probabil în recesiune

0
Publicat:

Fabricile din zona euro şi-au redus semnificativ producţia în decembrie, activitatea economică contractându-se pentru a 18-a lună consecutiv, ceea ce indică o recesiune aproape sigură.

Semn asemănător celor de circulație pe care scrie criză și este desenat semnul euro
Activitatea din zona euro s-a contractat pentru 18 luni consecutiv

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, s-a situat în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,2 puncte luna precedentă, dar mult sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei.

Indicele privind producţia a scăzut în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,6 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicau pentru decembrie un nivel de 44,1 puncte.

Tendinţele pesimiste indică un declin al economiei zonei euro în trimestrul patru din 2024, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank. În trimestrul trei din 2023, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,1%.

"Pe fondul scăderii din industrie, datele indică un tablou sumbru pentru zona euro, care probabil a intrat în recesiune", a adăugat acesta.

Analiştii intervievaţi recent de Reuters se aşteaptă la o scurtă recesiune în timpul iernii.

Indicele privind comenzile noi în industrie s-a atenuat moderat în decembrie, dar rămâne sub pragul de 50 de puncte pe ansamblul anului trecut.

Activitatea în decembrie a fost stimulată de finalizarea comenzilor vechi şi sugerează că fabricile nu se aşteaptă la o redresare rapidă, reducând numărul de angajaţi pentru a şaptea lună consecutiv. 

În urmă cu câteva luni, Claudiu Cazacu, analist XTB, spunea că viitorul apropiat e sub umbra scăderii comenzilor noi în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani. „Dacă privim în urmă, dincolo de pandemie, abia în 2012 am mai avut o reducere similară a stocului de comenzi (produse și servicii în așteptare). Situația e și mai delicată în Germania, unde abia în 2009 regăsim o situație similară”, precizează analistul XTB România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite