Economia Germaniei și-ar putea reveni din recesiune cu o creștere de doar 0,4% în acest an

0
Publicat:

Economia Germaniei și-ar putea reveni din recesiune cu o creștere de doar 0,4% în acest an și circa 1,6% - 1,9% anul viitor, potrivit afirmației făcute de ministrul de Finanţe Christian Lindner.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner. Foto EPA - EFE

Economia Germaniei ar putea înregistra anul viitor o creştere între 1,6% şi 1,9%, a declarat luni ministrul de Finanţe Christian Lindner, transmite Reuters.

"Ne aşteptăm la un avans al economiei de 0,4% în acest an. În 2024, credem că vom reveni la o creştere de 1,6%, 1,9%, ajungând lent la rate normale", a afirmat Habeck la un forum care se desfăşoară în landul Brandenburg.

În aprilie, Guvernul de la Berlin a înrăutăţit previziunile privind expansiunea PIB-ului Germaniei în 2024 la 1,6%, de la un nivel de 1,8% prognozat în ianuarie.

Conform datelor revizuite publicate luna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Cea mai puternică economie din Europa a intrat în recesiune, ceea ce stârnește îngrijorări în rândul celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Cea mai recentă estimare de creștere pentru primul trimestru a arătat că economia germană s-a contractat cu 0,3%. Aceasta a urmat o scădere de 0,5 la sută în ultimul trimestru al anului 2022. Cele mai recente cifre pentru zona euro în ansamblu arată că blocul valutar crește marginal, cu 0,1 la sută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite