Încetinirea economică din zona euro alimentează temerile legate de recesiune. Cine sunt cei mai afectați?

0
Publicat:

Declinul activității de afaceri din zona euro s-a atenuat luna trecută, însă acest lucru sugerează în continuare că PIB-ul blocului va scădea în acest trimestru, arată datele unui studiu publicat recent.

foto cotații burisere negative alăturate de o monedă de un euro
Zona euro, încă în pericol de recesiune Foto: Shuttertsock

Cifrele oficiale din trimestrul precedent au arătat că PIB-ul s-a contractat cu 0,1%, iar indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) pentru luna noiembrie, publicat marți, a arătat că se așteaptă ca zona euro, formată din 20 de țări, să se contracte cu aceeași valoare în acest trimestru, ceea ce îndeplinește criteriile pentru o recesiune, transmite Reuters.

Indicele compozit PMI al S&P Global pentru HCOB, considerat un indicator fiabil al stării economiei în general, a crescut la 47,6 în octombrie, de la un minim de aproape trei ani de 46,5, peste așteptările anterioare de 47,1.

Acesta a atins cel mai ridicat nivel din iulie, dar a fost încă mult sub pragul de 50 de puncte care separă expansiunea de contracție. Indicele PMI al sectorului serviciilor a crescut de la 47,8 în octombrie la 48,7.

Cu toate acestea, inflația este încă o realitate cu care populația globală se confruntă în fiecare zi, de la prețurile alimentelor, la bunuri și servicii și chiat costurile vieții.

Scăderea neașteptată a ratei inflației în zona euro, de la 10,6% în urmă cu un an la 2,4%, va limita presiunea asupra economiilor europene și va reduce riscul ca unii alegători europeni să opteze pentru lideri demagogi. Dar nu sunt numai vești bune. În ciuda scăderii, acest episod de inflație reflectă incapacitatea continuă a națiunilor UE de a echilibra interesele tinerilor și ale vârstnicilor, conform datelor analizate de Bloomberg.

Care categorie socială și de vârsta a fost afectată cel mai dur de inflație?

După cum indică cercetările recente, inflația recentă a fost foarte costisitoare. Inflația din 2021-2022 a costat peste 3% din venitul național în Franța, Germania și Spania și aproximativ 8% din venitul național în Italia, costuri mai mari decât cele pe care le-ar aduce o recesiune obișnuită.

Este surprinzător cât de mult aceste costuri cad în seama persoanelor în vârstă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care reducerea ratelor inflației a fost o prioritate. Persoanele în vârstă au, de obicei, cele mai multe economii acumulate și mai puțin timp pentru a compensa pierderile cauzate de inflație prin compunere ulterioară. De asemenea, persoanele în vârstă au mai multe șanse de a deține locuințe și, prin urmare, se confruntă cu facturi mai mari pentru încălzirea locuinței atunci când prețurile energiei cresc. În general, în ultimii ani, o gospodărie de pensionari cu venituri mici din Italia ar fi putut suferi reduceri ale veniturilor de până la 20%, în timp ce o gospodărie de vârstă mijlocie din zona euro ar fi putut suferi o reducere tipică a veniturilor de 5%.

În timpul celui mai recent episod inflaționist, nici proprietățile imobiliare, nici acțiunile nu au servit drept o bună acoperire împotriva inflației. Acest lucru se datorează în parte faptului că o parte semnificativă a inflației s-a datorat șocurilor prețurilor energiei, care scad valoarea majorității activelor.

Cu toate acestea, vârstnicii nu reprezintă în niciun caz întreaga poveste. Nu toată lumea a pierdut din cauza inflației. Gospodăriile tinere din Spania, de exemplu, au câștigat mai mult de 5% din venituri. Cel mai simplu mod în care o gospodărie ar putea avea de câștigat de pe urma inflației este ca datoriile sale să scadă în valoare reală, ajustată la inflație. În medie, este mai probabil ca tinerii să aibă mai multe datorii decât persoanele în vârstă și să dețină mai puține active. De asemenea, inflația tinde să scadă valoarea locurilor de muncă permanente, cum ar fi în mediul academic, iar persoanele tinere au mai puține șanse să ocupe astfel de posturi. Tinerii tind, de asemenea, să aibă mai mult timp în viață pentru a se adapta la șocurile economice negative, de exemplu prin migrație geografică sau de carieră.

În ansamblu, se estimează că aproximativ 30% dintre gospodăriile din zona euro au avut de câștigat în urma șocului inflaționist. Aproape jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani au avut de câștigat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite