Declinul democrației la nivel global: „Cea mai lungă recesiune democratică”
0Declinul democrației la nivel global se adâncește, arată un raport recent publicat de către IDEA International, institutul internațional pentru democrație și asistență electorală. Raportul a dezvăluit că aproape jumătate dintre țările lumii se confruntă cu o deteriorare a sistemelor democratice, reprezentând astfel cea mai lungă „recesiune democratică” din ultimele decenii.
Anul acesta reprezintă al șaselea an consecutiv în care mai multe țări au înregistrat declin democratic decât progrese. Acest declin se bazează pe multiple indicatori democratici, cum ar fi libertățile civile, independența judiciară și participarea politică. Bazele democrației par să slăbească în întreaga lume, cu probleme care variază de la alegeri viciate până la restricționarea drepturilor cetățenești.
Din cele 173 de țări studiate, 85 au înregistrat rezultate slabe la cel puțin unul dintre „indicatorii-cheie ai performanței democratice” în ultimii cinci ani. Raportul arată un declin notabil în ceea ce privește reprezentarea, în special în domeniul alegerilor și funcționarea parlamentelor, precum și în principiul statului de drept, inclusiv independența sistemelor judiciare.
Declinul sistemelor democratice s-a observat inclusiv în regiuni istoric considerate performante în acest sens, cum ar fi Europa, America de Nord și Asia.
„De asemenea, asistăm la un declin al democraţiilor din Europa, America de Nord şi Asia care, din punct de vedere istoric, erau perfomante”, a declarat pentru AFP Michael Runey, coautor al raportului realizat de IDEA International, institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală.
Raportul indică și o scădere a libertății de exprimare și a libertății de întrunire în mai multe țări, fără ca aceste scăderi să fie semnificative la nivel global.
Totodată, există semne de speranță în unele țări izolate din întreaga lume, cum ar fi în Europa Centrală și pe continentul african. Cu toate acestea, în ansamblu, imaginea globală este una pesimistă, iar declinul continuă să pună în pericol democrația în multe țări.
„În general, tabloul rămâne unul foarte negativ", a conchis Michael Runey.