Negrescu: Măsurile fiscale se vor întoarce ca un bumerang împotriva României. Există un risc de recesiune

0
Publicat:

Consultantul economic Adrian Negrescu a comentat pentru „Adevărul” principalele măsuri fiscale propuse în proiectul de lege, estimând care va fi impactul asupra mediului de afaceri.

Un calculator așezatr pe mai multe bancnote de 50 și 100 de lei
Măsurile fiscale se pot întoarce ca un bumerang împotriva României

Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare, așa cum pompos se intitulează, este doar o colecție de decizii talmeș-balmeș, fără niciun fel de studiu de impact, de corelații, de explicații, o culegere de decizii fiscale menite să adune, cu orice preț, mai mulți bani de la firme, de la salariați, și să dea impresia că se fac reforme și în sectorul public”, a declarat Negrescu pentru „Adevărul”.

În sprijinul afirmațiilor sale, acesta a invocat valoarea ,,reducerilor” bugetare în 2023, care se ridică la o sumă infimă, de 631 milioane de lei, în condițiile în care deficitul bugetar a sărit deja de 50 de miliarde de lei.

„Cresc taxele și impozitele fără niciun fel de logică economică”

În esență, în loc să strângem cureaua, să reducem cheltuielile statului așa cum face, de exemplu, Germania, politicienii aleg să crească taxele și impozitele într-un demers fără niciun fel de logică economică”, spune Negrescu.

Specialistul a explicat că în legea respectivă sunt câteva decizii extrem de periculoase pentru economie, precum taxa de 1% pe cifra de afaceri a băncilor și companiilor mari (o măsură sinucigașă din perspectiva percepției investitorilor în privința României), suprataxarea microîntreprinderilor (o lovitură grea pentru micii investitori români), transformarea tichetelor de masă în cash și suprataxarea acestora (o aberație financiară, unică la nivel european), iar rezultatele le vom vedea cât de curând.

„Un prim efect s-ar putea să-l vedem pe bursă, iar apoi, pas cu pas, să bătătorim drumul spre recesiune.

În timp ce Germania, de exemplu, reduce semnificativ cheltuielile bugetare și nu umblă la taxe, noi umblăm la borcanul cu miere al fiscalității în cel mai prost moment posibil, cand economia decelerează puternic.

Creșterile de taxe se vor întoarce ca un bumerang împotriva statului, iar efectele se vor vedea într-o scădere economică care a început deja cu efecte pe măsură – falimente în lanț, pierderi de locuri de muncă și încasări mai mici din economie”, a adăugat el.

Creșterea TVA și la locuințele mici va îngropa sectorul imobiliar

Pentru sectorul imobiliar, spune Negrescu, creșterea TVA de la 5-9% și la locuințele mai mici reprezintă un fel de bomboană pe colivă care va spulbera acest sector pentru economie – industria construcțiilor atrage o mulțime de alte business-uri, de la industria mobilei, la electrocasnice, servicii etc.

„Să nu uităm că, de la 1 ianuarie, avem deja 19% la locuințele mai scumpe, iar TVA de 9% va fi posibil doar la o singură locuință. În plus, pe lângă creșterea TVA, noua taxă pe cifra de afaceri a băncilor va contribui și ea la limitarea accesului românilor la credite.

În loc să îi stimulăm pe români să își cumpere case, să investească în economia românească, le punem tot mai multe piedici. Efectele vor fi pe măsura freneziei cu care autoritățile cresc taxele.

Legea spun că e un talmeș-balmeș pentru că vine și cu o serie de prevederi fiscale care, probabil, se va demonstra că sunt neconstituționale – precum taxarea suplimentară a proprietăților persoanelor fizice sau impozitul pe mașinile scumpe, aplicat doar persoanelor fizice nu și celor juridice.

Mă aștept ca multe dintre prevederi, aceste ,,șaorme fiscale cu de toate’’ să fie anulate ori în Parlament, ori la Curtea Constituțională”, a declarat Adrian Negrescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite