Analist, despre predicțiile lui Roubini: Nu vine nicio criză până în 2025, după anii electorali

0
Publicat:

Economiștii români nu sunt în totalitate de acord cu predicțiile sumbre ale lui Nouriel Roubini, care a spus că va veni o nouă criză, deoarece factorii de stres duc la o „buclă fatală” în economie.

Economistul Nouriel Roubini a prezis și criza din 2008
Economistul Nouriel Roubini spune că va veni o nouă criză Foto Epa Efe

Nouriel Roubini spune că economia se îndreaptă către o „buclă fatală”, după cum relatează businessinsider.com.

Acest lucru se datorează a trei factori de stres din economie, care vor lăsa Fed în imposibilitatea de a lupta împotriva recesiunii.

Roubini, care a prevestit recesiunea din 2008, a avertizat de mult despre un haos financiar iminent.

Nouriel Roubini are cuvinte de avertizare mai îngrozitoare pentru economie.

„Dr. Doom” a avertizat într-o rubrică săptămâna aceasta că SUA se confruntă cu o criză financiară majoră, iar economia intră în ceea ce el numește „o buclă doom”.

Într-un articol de opinie pentru Project Syndicate de joi, Roubini a prognozat un viitor ciclu de durere economică, în timp ce SUA se luptă atât cu o inflație ridicată, cât și cu povara mare a datoriei. Aceste probleme se perpetuează reciproc, a spus el, avertizând despre o recesiune și o criză financiară iminentă care nu s-ar agrava decât cu cât va dura mai mult.

O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el. „Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”.

Adrian Negrescu: Nu vine nicio criză! Sunt alegeri peste tot în lume

Întrebat ce părere are despre predicțiile sumbre ale faimosului economist, analistul Adrian Negrescu a spus că este de acord parțial cu explicațiile sale.

Nouriel Roubini este unul dintre ,,apostolii crizei’’ pe care o tot a anunță din 2019 încoace. Da, avem inflație ridicată, da - statele sunt foarte îndatorate, da – piața financiară trece printr-o perioadă de curățenie generală după dezmățul financiar din anii pandemiei, când s-au tipărit trilioane de dolari și euro fără acoperire.

Da – asistăm la o corecție, mai ales în zona investiţiilor speculative, a băncilor supra-umflate cu banii oferiți cu larghețe de autorități pentru ,,a sta acasă’’. Da – vom asista la o cădere semnificativă a piețelor, multe dintre acțiuni fiind supra-apreciate.

Da – există un nivel de incertitudine în creştere în rândul investitorilor, care se traduce prin fluctuații masive de capital, prin decizii investiționale bazate pe impuls și prea puţin pe fundamente.

Da – piața criptomonedelor a fost un refugiu speculativ, o bulă de săpun care se va sparge pe măsură ce construcția piramidală se va șubrezi odată cu scăderea numărului investitorilor”, a explicat Negrescu pentru „Adevărul”.

„Criza va veni în 2025, după alegeri, dar nu va fi ca cea din 2008”

Analistul Adrian Negrescu a explicat pentru „Adevărul” că România va trece printr-o criză, o perioadă de scădere economică, dar nu acum, înainte de alegeri, ci după ce se vor fi finalizat, adică în 2025.

„Cu ce nu sunt de acord în ceea ce spune dl. Roubini. În primul rând nu vom avea o criză ca în 2008, pentru că fundamentele sunt total diferite. Inflația, în mod cinic, ajută statele să își rezolve problema datoriilor, ajută la scoaterea din piață a banilor fără valoare tipăriți în pandemie.

Nu vom avea o criză de amploare pentru simplul motiv că firmele și-au învățat lecția crizei de acum 10 ani și și-au luat măsuri de prevedere. Volumele tranzacționabile sunt mult mai reduse, preocuparea pentru eficiența lanțului economic este în prim-plan, iar nivelul împrumuturilor corporate este la un nivel sustenabil.

Nu sunt de acord că va urma o criză majoră și dintr-un alt motiv important – 2024 este an electoral peste tot în lume și cred că politicienii vor încerca să controleze situaţia în așa fel încât să n-aibă emoții electorale.

Va fi o criză, vom avea o perioadă de scădere economică, de taxe mai mari, de probleme macro, însă cel mai probabil după alegeri, în 2025. O situație valabilă și în România. În 2025 să ne așteptăm la creșteri de taxe pe locuințe, pe masini, pe business-uri. Vom deconta tot gunoiul economic ascuns sub preșul intereselor electorale în 2023 și 2024”, a explicat analistul pentru „Adevărul”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite