Avertisment al unui gigant bancar: recesiunea se va instala în SUA în acest an. Urmează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recesiunea se va instala în acest an în SUA, scenariile luate în calcul de analiștii HSBC avansând ideea unei recesiuni asemănătoare celei din 1990, scrie CNBC.

Grafic care indică scădere în fața căruia este o monedă de un euro
Recesiunea se va instala în SUA în acest an, iar în Europa în 2024

SUA vor intra într-o recesiune în al patrulea trimestru, urmată de un „an de contracție și o recesiune europeană în 2024”, potrivit HSBC Asset Management.

În perspectiva sa de la jumătatea anului, managerul de active al gigantului bancar britanic a spus că avertismentele de recesiune sunt „fulgerătoare” pentru multe economii, în timp ce politicile fiscale și monetare nu sunt sincronizate cu piețele de acțiuni și obligațiuni.

Joseph Little, strateg șef global la HSBC Asset Management, a declarat că, deși unele părți ale economiei au rămas rezistente până acum, balanța riscurilor „indică acum un risc ridicat de recesiune”, Europa fiind în urmă față de SUA, dar traiectoria macro în general „aliniată”. ”

„Suntem deja într-o recesiune ușoară a profitului, iar implicitele corporative au început să crească și ele”, a spus Little în raportul văzut de CNBC.

„Concluzia este că ne așteptăm ca inflația ridicată să se modereze relativ repede. Acest lucru va crea o oportunitate pentru factorii de decizie de a reduce ratele.”

În pofida tonului adoptat de bancherii centrali și a aparentei rezistențe a inflației, în special la nivelul de bază, HSBC Asset Management se așteaptă ca Rezerva Federală a Statelor Unite să reducă ratele dobânzilor înainte de sfârșitul anului 2023.

Fed și-a întrerupt ciclul de înăsprire monetară la întâlnirea din iunie, lăsând intervalul țintă al ratei fondurilor federale între 5% și 5,25%, dar a semnalat că pot fi așteptate încă două creșteri în acest an. Prețurile pieței anticipează cu strictețe că ratele fondurilor federale vor fi cu un sfert de punct procentual mai mari în decembrie a acestui an, potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME.

Little de la HSBC a recunoscut că bancherii centrali nu vor putea reduce ratele dacă inflația rămâne semnificativ peste țintă - așa cum este în multe economii majore - și a spus, prin urmare, că este important ca recesiunea „să nu vină prea devreme” și să provoace dezinflație.

Scenariul de recesiune viitoare va fi mai asemănător cu recesiunea de la începutul anilor 1990, scenariul nostru central fiind o reducere de 1-2% a PIB”, a adăugat Little.

HSBC se așteaptă ca recesiunea din economiile occidentale să aibă ca rezultat „o perspectivă dificilă și agitată pentru piețe” din două motive.

În primul rând, avem înăsprirea rapidă a condițiilor financiare care a provocat o scădere a ciclului creditului. În al doilea rând, piețele nu par să stabilească prețuri pentru o viziune deosebit de pesimistă asupra lumii”, a spus Little.

Credem că fluxul de știri care sosesc în următoarele șase luni ar putea fi greu de digerat pentru o piață care stabilește prețul unei „aterizări soft”.

Little a sugerat că această recesiune nu va fi suficientă pentru a elimina toate presiunile inflaționiste din sistem și, prin urmare, economiile dezvoltate se confruntă cu un regim de „inflație și rate ale dobânzilor ceva mai mari în timp”.

„Ca urmare, adoptăm o viziune de ansamblu prudentă asupra riscului și ciclicității portofoliilor. Expunerea la rata dobânzii este atrăgătoare – în special curba Trezoreriei – partea frontală și partea intermediară a curbei”, a spus Little, adăugând că firma vede „o anumită valoare” și în obligațiunile europene.

„În creditare suntem selectivi și ne concentrăm pe credite de calitate superioară cu gradul de investiție față de creditele cu gradul investițional speculativ. Suntem precauți cu privire la acțiunile de pe piața dezvoltată.”

Susținând China și India

Pe măsură ce China iese din câțiva ani de măsuri stricte de izolare din cauza Covid-19, HSBC consideră că nivelurile ridicate de economii interne ale gospodăriilor ar trebui să continue să susțină cererea internă, în timp ce problemele din sectorul imobiliar ating nivelurile minime, iar eforturile fiscale ale guvernului ar trebui să creeze locuri de muncă.

Little a sugerat, de asemenea, că o inflație relativ scăzută - prețurile de consum au crescut cu un minim lunar de doi ani de 0,1% în mai, în timp ce economia se străduiește să revină la toate cilindrii - înseamnă că este posibilă relaxarea în continuare a politicii monetare, iar creșterea PIB-ului „ar trebui să depășească cu ușurință”. ” ținta modestă de 5% a guvernului în acest an.

Alături de China, Little a remarcat că India este „principalul scenariu de creștere macroeconomică în 2023”, deoarece economia și-a revenit puternic din pandemie pe fondul creșterii cheltuielilor de consum și al unui sector robust al serviciilor.

„Îmbunătățirea bilanțurilor bancare și corporative au fost, de asemenea, stimulate de subvențiile guvernamentale. În tot acest timp, povestea investițiilor structurale și pe termen lung pentru India rămâne intactă.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite