Economia lumii se prăbușește sub ochii noștri, susține autorul bestseller-ului „Tată bogat, tată sărac”
0Economia lumii se prăbușește sub ochii noștri, susține antreprenorul Robert Kiyosaki, autorul bestseller-ului „Tată bogat, tată sărac”.
Întrebat, în cadrul unui interviu acordat ȘtirileProTv, ce părere are despre sistemul bancar mondial, în contextul Silicon Valley Bank și Credit Suisse, Kiyosaki a spus că, în opinia sa, toate acestea prevestesc cea mai mare criză din istorie.
„Toate aceste banci se prăbușesc din motive similare. Mă tem că va fi cea mai mare criză bancară din istorie. De asta mă tem. E un eveniment istoric. (…) Va fi cea mai mare criză din istoria omenirii. Sunt foarte îngrijorat. Sper că mă înșel, dar toată economia lumii se prăbușește. Va fi prima recesiune globală din istorie, deoarece afectează toate băncile.“
Problema e că piețele de obligațiuni merg prost, susține specialistul.
„Ele sunt cele mai mari din lume. Dar o piață și mai mare e cea a instrumentelor derivate. (...) Deutsche Bank e umflată de piața de derivate. Iar acea piață valorează un cvadrilion de dolari. Un cvadrilion înseamnă 1000 de trilioane. Va fi cel mai mare crah din istoria omenirii”, a contiunat Kiyosaki.
În ceea ce privește proteste masive din Franța, față de creșterea vârstei de pensionare, Kiyosaki a spus că actualul sistem e „terminat”.
„Ceea ce se întâmplă în Franta, toate acele revolte, au loc deoarece statul e falit și nu mai poate plăti pensiile. Același lucru se întâmplă în America. Pensia nu mai e garantată.”, arată Robert Kiyosaki.
2023, un nou an dificil
La finalul anului trecut, analiștii se așteptau la o recesiune în zona euro și în Statele Unite în 2023. Totuși, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima, în cel mai recent raport World Economic Outlook, publicat la finalul lunii ianuarie 2023, că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, iar inflaţia va încetini.
Săptămâna trecută, însă, șeful FMI, Kristalina Georgieva, spunea că riscurile la adresa stabilității financiare au crescut, după falimentul Silicon Valley Bank și criza de la Credit Suisse, avertizând că 2023 va fi un an dificil.
„Este clar că riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut", a spus duminică Kristalina Georgieva cu prilejul China Development Forum, eveniment organizat la Beijing de guvernul chinez.
„Decidenţii politici au luat măsuri decisive ca răspuns la riscurile care planează asupra stabilităţii financiare. Aceste măsuri au reuşit, într-o anumită măsură, să atenueze tensiunile de pe piaţă, însă incertitudinea este ridicată şi de acea este nevoie să rămânem vigilenţi", a adăugat Kristalina Georgieva.
În discursul său, directorul FMI şi-a reiterat punctul de vedere conform căruia 2023 va fi un nou an dificil, în condiţiile în care ritmul de creştere a economiei mondiale va coborî sub 3% din cauza efectelor pandemiei, războiului din Ucraina şi înăspririi politicii monetare. Chiar şi în condiţiile unor prognoze mai bune pentru 2024, creşterea economiei mondiale va fi una inferioară mediei istorice de 3,8% iar perspectiva generală este una slabă.