Stiri despre mihail gorbaciov

  103 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Generaţia Putin. Tinerii în ochii cărora fostul KGB-ist este perfect
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generaţia Putin. Tinerii în ochii cărora fostul KGB-ist este perfect

  O generaţie întreagă de ruşi acum adultă n-a avut alt model politic decât Putin. Cu primele două mandate la Kremlin, apoi perioada în care a fost prim-ministru şi, din 2012, al treilea mandat de preşedinte, fostul KGB-ist a modelat o întreagă generaţie, acordând dintotdeauna o atenţie sporită tineretului care, acum, îl sprijină fără să clipească.

 • Domnule Ion Iliescu, judecata istoriei n-o să vă ierte
niciodată ratarea Unirii cu Basarabia!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Domnule Ion Iliescu, judecata istoriei n-o să vă ierte niciodată ratarea Unirii cu Basarabia!

  Recent, Ion Iliescu a fost revoltat de reproşul făcut de europarlamentarul Monica Macovei faţă de ratarea Unirii Basarabiei cu România în anii 1990. Macovei a afirmat la o emisiune pe adevărul.ro că în anii 1990 Unirea se putea face şi chiar preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit la Bucureşti să discute cu Ion Iliescu, preşedintele României, pe tema aceasta, însă a fost refuzat.

 • O eternă şi discretă... alianţă ruso-germană (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O eternă şi discretă... alianţă ruso-germană (3)

  În pofida reticenţelor franceze, relevate în dialogul dintre François Mitterrand şi Hans Dietrich Genscher, ministrul german al Afacerilor Externe, din 30 noiembrie 1989, privind unitatea germană („Dacă, dimpotrivă, unitatea germană se va face după cea a Europei va fi progresat, noi vă vom ajuta”), Kremlinul va oferi o mână de ajutor extrem de preţioasă în evoluţia relaţiilor Est-Vest.

 • O ţară cu destin: Polonia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară cu destin: Polonia

  REVOLTĂ Cele mai importante evenimente ale istoriei recente, care au dus la căderea sistemului comunist, sunt documentate de marele regizor polonez Andrzej Wajda (88 de ani), în cel mai recent film al său, „Wałęsa: Omul speranţei“.

 • Parlamentari ruşi cer judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru dezmembrarea Uniunii Sovietice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Parlamentari ruşi cer judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru dezmembrarea Uniunii Sovietice

  Deputaţii ruşi din Duma de Stat cer condamnarea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov pentru implicare în dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice. Potrivit publicaţiei „Izvestia“, parlamentarii ruşi mizează pe faptul că, în urma unei anchete aflate în desfăşurare, vor fi deschise dosare penale inclusiv pe numele fostului lider sovietic.

 • Imperiul „Ţaristo-sovietic” - cronica unui faliment previzibil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imperiul „Ţaristo-sovietic” - cronica unui faliment previzibil

  Imperiul „Ţaristo-sovietic” a cărui fondare o doreşte preşedintele Putin este doar cântecul de lebădă al autoritarismului a la Petru cel Mare sau Stalin. Naţiunea rusă a ales, încă din vremea preşedintelui Mihail Gorbaciov, să meargă pe drumul spre democraţie şi prosperitate şi nimeni nu va avea puterea să-i învingă pe ruşi în lupta lor pentru libertate şi demnitate!

 • Nouă lucruri pe
care nu le ştiai până săptămâna trecută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nouă lucruri pe care nu le ştiai până săptămâna trecută

  Noutăţile care ne sunt prezentate în publicaţiile occidentale reuşesc de fiecare dată să ne facă să zâmbim, mai ales când informaţiile prezentate par de multe ori desprinse din filmele de comedie, dar acestea au la bază cercetării academice.

 • Realitatea ca ideologie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Realitatea ca ideologie

  Sub ochii noştri abia întredeschişi, se conturează luări de poziţie pe net, în presa scrisă şi în cărţi în favoarea unui neomarxism (neoleninism?) pe cât de insidios, pe atât de periculos.

 • VIDEO Financial Times: Obama, noul Mihail Gorbaciov al Americii?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Financial Times: Obama, noul Mihail Gorbaciov al Americii?

  „Discursul lui Barack Obama în faţa Porţii Brandenburg din Berlin a început într-un mod relativ ciudat şi a continuat devină şi mai mult de atât“, consideră jurnalistul american Christopher Caldwell, într-un articol publicat în Financial Times (FT). Editorul-şef al publicaţiei Weekly Standard şi analist politic pentru FT, Caldwell realizează o analiză comparativă între Obama şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

 • De la „Ich bin ein Berliner”, la „sunt un român”!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la „Ich bin ein Berliner”, la „sunt un român”!

  Chiar dacă discursul rostit de Barack Obama, pe 19 iunie, în faţa Porţii Brandenburg, din Berlin, era în primul rând un mesaj pentru germani, practic, fiecare european interesat de poziţia Statelor Unite, faţă de Bătrâna Europă, a înţeles ce indică, acum, busola de la Casa Albă.

 • Moldova lor, Moldova noastră...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moldova lor, Moldova noastră...

  Când am poposit în studioul central, al postului american de televiziune NBC News m-a surprins replica unei doamne ce conducea, cu o mână de fier, tot ceea ce ţinea de latura editorială a fluxurilor succesive de ştiri. Uitându-se la noi, oaspeţii europeni, americanca îmbrăcată în negru, ne-a spus scurt: "- Cine vrea, din Europa, să aibă vizibilitate la noi, vine în studiourile NBC sau ABC, deoarece CNN nu există, în Statele Unite."

 • Rolul Primelor Doamne din fostele state sovietice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rolul Primelor Doamne din fostele state sovietice

  Liderii sovietici şi-au ţinut soţiile şi familiile departe de ochii lumii, dar de câtă simpatie şi atenţie s-au bucurat soţiile preşedinţilor din era post-sovietică? La această întrebare au încercat să răspundă jurnaliştii britanici de la BBC, într-un material despre Primele Doamne post-sovietice.

 • Regina Marii Britanii va participa la funeraliile lui Thatcher. Printre cei 2.000 de invitaţi se numără Obama, Hillary Clinton şi Mihail Gorbaciov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regina Marii Britanii va participa la funeraliile lui Thatcher. Printre cei 2.000 de invitaţi se numără Obama, Hillary Clinton şi Mihail Gorbaciov

  Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se va abate de la protocol şi va participa la ceremonia pentru Margaret Thatcher, singura femeie care a deţinut funcţia de premier britanic. Prezenţa monarhului britanic la funeraliile unui politician reprezintă un eveniment excepţional. Singura dată când un cap încoronat a participat la o astfel de ceremonie a fost în 1965, când Regina a mers la înmormântarea lui Winston Churchill.

 • Memoriile lui Gorbaciov: o lume la răscrucea dragostei şi a trădării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memoriile lui Gorbaciov: o lume la răscrucea dragostei şi a trădării

  Într-o nouă carte, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov descrie viaţa la Kremlin şi relaţia cu soţia sa, Raisa. Cartea pare a fi o ultimă încercare de a-i convinge pe ruşi să o iubească pe fosta Primă Doamnă a URSS, dar prezintă şi aspecte ale unei conduceri afectate de înşelăciune şi de lupte interne, afirmă „Der Spiegel“.

 • „Perestroika“ românească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Perestroika“ românească

  La finele anului 1967, Nicolae Ceauşescu a reformat mecanismele economice şi politice. Va considera, până la capătul vieţii, că tot ce intenţiona Gorbaciov prin perestroika sovietică, el săvârşise cu două decenii mai înainte. La finele anului 1967, Nicolae Ceauşescu a reformat mecanismele economice şi politice. Va considera, până la capătul vieţii, că tot ce intenţiona Gorbaciov prin perestroika sovietică, el săvârşise cu două decenii mai înainte

 • Michael Douglas devine președinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Michael Douglas devine președinte

  Actorul american Michael Douglas, unul dintre protagoniştii de la Hollywood cei mai apropiaţi de Partidul Democrat, îl va interpreta într-un film pe fostul preşedinte american Ronald Reagan, anunţă ediţia de miercuri a publicaţiei The Hollywood Reporter, citată de agenţia EFE.

 • Recviem pentru un spion rus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recviem pentru un spion rus

  În penultima zi a lunii martie, Leonid Şebarşin, fostul şef al secţiei de informaţii externe a KGB-ului şi director al acestei agenţii pentru o singură zi doar, a murit în apartamentul său din Moscova, aparent în urma unei sinucideri.

 • EDITORIAL Politicienii nereciclabili
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EDITORIAL Politicienii nereciclabili

  În 1989, schimbarea la Chişinău a fost posibilă graţie reformelor iniţiate la Moscova de către Mihail Gorbaciov. Un rol important au avut atunci studenţii sau proaspeţii absolvenţi ai facultăţilor umanitare, dar nu numai, grupaţi în mai multe cenacluri şi cluburi culturale.

 • Douăzeci de ani de la destrămarea URSS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Douăzeci de ani de la destrămarea URSS

  În decembrie 1991, Gorbaciov nu mai avea nicio speranţă pentru salvarea imperiului. Proeminenţa sa politică fusese compromisă după puciul din august şi nu mai controla mersul evenimentelor.

 • Gorbaciov: Preşedintele rus Dmitri Medvedev
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gorbaciov: Preşedintele rus Dmitri Medvedev "este depăşit şi manipulat de Putin"

  Premierul Vladimir Putin îl manipulează pe preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev şi blochează progresul ţării în procesul de transformare într-o democraţie modernă, a declarat fostul lider sovietiv Mihail Gorbaciov. El a acordat un interviu publicaţiei britanice "The Guardian" în care îşi recunoaşte greşelile comisă în urmă cu 20 de ani, care au dus la destrămarea URSS-ului.

 • Ce spune Gorbaciov la 80 de ani despre colapsul URSS?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce spune Gorbaciov la 80 de ani despre colapsul URSS?

  Pe 2 martie 2011 Mihail Gorbaciov a împlinit 80 de ani. Cu câteva zile înainte a făcut o mare serbare la Londra şi unii se întrebau de ce nu la Moscova. Până la urmă, a serbat şi la Moscova, chiar de ziua lui, în compania a circa 300 de prieteni, colegi şi admiratori.

Modifică Setările