Iohannis: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în contrast cu moştenirea şi viziunea lui Mihail Gorbaciov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut într-un mesaj pe Twitter că, în opinia sa, războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este într-un „contrast puternic” cu moştenirea lăsată de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi cu viziunea „curajoasă” a acestuia pentru o lume a păcii.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter FOTO Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter FOTO Presidency.ro

„Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înţeles în mod înţelept că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război purtat de Rusia împotriva Ucrainei, brutal, neprovocat şi nejustificat, este într-un contrast puternic cu moştenirea şi viziunea sa curajoasă pentru o lume paşnică”, a scris Iohannis, miercuri, pe Twitter.

Fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și lungă”, se precizează în comunicatul Spitalului Clinic Central din Moscova. 

Mihail Sergheevici Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. În 1990 a primit Premiul Nobel pentru pace. 

Ion Iliescu și Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, care a murit la vârsta de 91 de ani, se afla la putere în URSS la momentul izbucnirii Revoluției Române. Ultima sa vizită în România a fost în 2010, ocazie cu care a lămurit misterul presupusului telefon dat de Ion Iliescu la Moscova pentru a cere ajutor, precizând că serviciile secrete sovietice nu s-au implicat în evenimentele din România.

Mihail Gorbaciov spunea în 2010 că ideea potrivit căreia ar fi decis, la Malta, împreună cu George Bush, înlăturarea regimului din România, este un mit și că nu au existat astfel de discuții: „Nu este adevărat, nu a existat o astfel de discuție. Nu credeți în miturile și zvonurile care se aud”, a susținut Gorbaciov.

„Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău. Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat” , a transmis fostul președinte al României, Ion Iliescu, în urma aflării veștii privind decesul fostului lider sovietic. 

Ultima întâlnire dintre Gorbaciov și Ceaușescu

Ultima întâlnire dintre dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov a avut loc la Moscova, în data de 4 decembrie 1989, cu ocazia reuniunii Organizației Tratatului de la Varșovia, imediat după summitul de la Malta din 2-3 decembrie.

Reacții

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat „profundele condoleanţe pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

  Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un „lider rar”. Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă „imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite