Ultima întâlnire dintre Gorbaciov și Ceaușescu. „Îl speria mersul evenimentelor“

0
Publicat:

Ultima întâlnire dintre dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov a avut loc la Moscova, în data de 4 decembrie 1989, cu ocazia reuniunii Organizației Tratatului de la Varșovia, imediat după summitul de la Malta din 2-3 decembrie.

image

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc pe fondul unor relații reci dintre aceștia, deoarece Ceaușescu refuzase reformele propuse de Gorbaciov. Spiritele s-au inflamat și mai mult deoarece la întâlnirea de la Moscova a fost abordată și o problemă mai veche: invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia în 1968. Între Ceaușescu și Gorbaciov ar fi avut loc un schimb de replici.

Gorbaciov i-a convocat la Moscova pe liderii țărilor comuniste pentru a-i informa despre discuțiile pe care le-a avut la summit-ul de la Malta, din 2-3 decembrie 1989, cu președintele SUA, George W. Bush, unde se hotărâse schimbarea regimurilor comuniste din Europa de Est și trecerea la pluralism politic și democrație.

Nicolae Ceaușescu rămăsese ultimul care nu fusese atins de reforme. Istoricii susțin că era tracasat de această situație la întâlnirea de la Moscova, unde spera să se clarifice situația sa.

Ceaușescu, nemulțumit că sovieticii discutau cu americanii schimbarea regimurilor

Înainte de această întâlnire, Ceaușescu dorea cu disperare o întrevedere bilaterală cu Gorbaciov și a fost invitat de Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) la o ședință de informare. Ceușescu a răpuns, la sfârșitul lunii noiembrie 1989, că, dacă nu a fost planificată o întâlnire cu Gorbaciov, atunci va fi trimis ministrul adjunct de externe.

Ceușescu își exprimare nemulțumirea cu privire la intenția sovieticilor de a discuta cu americanii despre schimbările din Europa de Est, privind acest aspect ca o ingerință în treburile interne.

„Lauda lui N. Ceauşescu este incredibilă“ 

Un alt element important a fost Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român, care a avut loc în luna noiembrie, în cadrul căruia Ceaușescu a fost reales. O serie de partide comuniste din țările din Europa de Est, dar și din Italia, au boicotat Congresul și au criticat regimul Ceaușescu. La București a ajuns o delegație a PCUS, condusă de V.I. Vorotnikov. Acesta nota în memoriile sale despre discursul liderului comunist: „Lauda lui N. Ceauşescu este incredibilă. Apariția lui în sală, orice vorbă a stârnit aplauze furtunoase, scandări, aplauze. Ne-am sculat în picioare de zeci de ori“.

La întâlnirea de la Moscova au participat mai Constantin Dăscălescu, prim-ministru al Guvernului Republicii Socialiste România, şi N.I. Rîjkov, preşedintele Consiliului de Miniştri al URSS.

„Se va ajunge la o situaţie foarte gravă“

Potrivit stenogramelor întâlnirii, Gorbaciov l-a felicitat formal pe Ceaușescu după ultimul Congres. Dictatorul comunist și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu schimbările din țările din Europa de Est: „Înţelegem perfecţionarea, înnoirea, însă nu de aceasta vreau să vorbesc acum, dar forma în care se acţionează pune foarte serios în pericol nu numai socialismul ci şi existenţa partidelor comuniste din ţările respective. Dacă se lasă să se continue acest curs, se va ajunge la o situaţie foarte gravă“.

În cadrul întâlnirii au fost abordate și problemele economice. Ceușescu a amintit de progresele făcute și despre faptul că nu s-a apelat la ajutorul Rusiei pentru asigurarea petrolului, toată cantitatea necesară fiind luată din producția internă.

Cu toate acestea, problemele care îl frământau pe Ceaușescu nu și-au găsit un răspuns la această întâlnire, ultima înainte de evenimentele din decembrie 1989.

Gorbaciov s-a bucurat de arestarea lui Ceaușescu 

Gorbaciov a rememorat peste mai mulți ani ultima sa discuţie cu Ceauşescu: „Produce o impresie stranie: strălucirea din ochi, o stare de anumită obsesie şi, totodată, un fel de întârziere în reacţii. Îl speria mersul evenimentelor şi s-a interesat de opinia mea în legătură cu acestea”.

Evenimentele din decembrie din România au fost urmărite cu mare interese la Moscova. Mihail Gorbaciov a fost cel care a anunţat arestarea şefului statului român. Vestea a fost primită cu aplauze prelungi în Congresul Deputaţilor Poporului URSS. La scurt timp a fost emisă o declaraţie de solidaritate „cu revoluţia populară“ din România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite