Fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic. Foto: Arhiva Adevărul
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic. Foto: Arhiva Adevărul

Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și lungă”, se precizează în comunicatul Spitalului Clinic Central din Moscova. 

Mihail Sergheevici Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, conform Wikipedia.

După moartea lui Constantin Cerneko, Mihail Gorbaciov, atunci în vârstă de 54 de ani, a fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice pe 11 martie 1985. El a devenit primul lider al partidului născut după victoria revoluției bolșevice.

Fiind conducătorul partidului și conducătorul de facto al țării, Gorbaciov a încercat să reformeze partidul osificat și economia aflată în recesiune prin introducerea glasnostului ("transparenței"), perestroikăi ("reconstrucției") și uskorenie ("accelerării" dezvoltării economice), politici lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986.

Mihail Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931. Absolvent al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moscova. M.V. Lomonosov (1955), în 1967 a absolvit departamentul prin corespondență al Institutului Agricol din Stavropol (acum Universitatea Agrară de Stat din Stavropol). S-a alăturat PCUS în 1952, din 1971 fiind membru al Comitetului Central. 

A fost primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice - ales în martie 1990, și-a dat demisia pe 25 decembrie 1991.

După ce a părăsit președinția URSS, a fost angajat în activități sociale și literare. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite