30 de ani de la Puciul Vodka: Care este, în opinia lui Gorbaciov, calea corectă pentru viitorul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Gorbaciov în decembrie 1991, înainte de a anunţa destrămarea URSS FOTO EPA-EFE
Mihail Gorbaciov în decembrie 1991, înainte de a anunţa destrămarea URSS FOTO EPA-EFE

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, crede că „singura cale corectă de dezvoltare a Rusiei este cea democratică”.

„Consider că învăţămintele acelor zile sunt valabile şi astăzi. Apărarea principiilor democratice şi ale statului de drept, excluderea oricărei posibilităţi de uzurpare a puterii, de aventuri, trebuie să fie întotdeauna o preocupare a societăţii şi a statului”, a declarat Gorbaciov cu prilejul marcării a 30 de ani de la tentativa de puci împotriva sa.

Rusia „se poate dezvolta şi poate soluţiona orice problemă” doar pe cale democratică, a reiterat Gorbaciov, citat de agenţiile de presă EFE şi Agerpres.

Potrivit lui Gorbaciov, tentativa de puci din 19 august 1991 a „complicat şi slăbit” poziţia sa de preşedinte al Uniunii Sovietice şi a grăbit procesul de destrămare.

„Organizatorii loviturii de stat au încercat să se justifice afirmând că erau mânaţi de grija de a păstra intactă ţara, însă consecinţele faptelor lor s-au dovedit catastrofale. Oamenii nu voiau să revină la vechiul regim”, a apreciat ultimul lider sovietic.

Puciul Vodka, din 19 august 1991, a fost o încercare a unor lideri comunişti radicali de a-l înlătura de la putere pe Gorbaciov, considerat un reformist, şi de a reinstaura vechea ordine. Însă tentativa lor, foarte nepopulară, a eşuat după trei zile de tulburări. În doar câteva luni, mai exact în decembrie 1991, Uniunea Sovietică intra în istorie, lăsând loc libertăţii şi democraţiei, spre nemulţumirea actualului preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin.

De altfel, Putin încă nu este împăcat cu destrămarea Uniunii Sovietice, considerând-o „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”. Deloc surprinzător, având în vedere că preşedintele rus depune eforturi de zor pentru reabilitatea lui Stalin, unul dintre cei mai sângeroşi dictatori ai secolului trecut.

„Prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost o binecuvântare pentru Europa Centrală şi de Est”, a răspuns fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite