„Cel mai strălucit politician al timpului său”. Reacții după moartea lui Mihail Gorbaciov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalitățile politice și publice din Rusia și din lume și-au exprimat condoleanțe familiei și prietenilor lui Gorbaciov, potrivit agenției ruse de știri TASS.

Mihail Gorbaciov FOTO Profimedia
Mihail Gorbaciov FOTO Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin, profunde condoleanțe

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat "profundele condoleanţe" pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

"Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor" fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia de presă TASS.

Preşedintele american Joe Biden: a colaborat cu Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare

Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un "lider rar". Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă "imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane. În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice", a spus Joe Biden într-un comunicat. Şi Fundaţia Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus,"care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten".

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen: Rol crucial în căderea Cortinei de Fier

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând "un lider demn de încredere şi respectat". Ultimul lider al Uniunii Sovietice "a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov", a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres: A schimbat cursul istoriei

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat "profunda tristeţe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu "unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei"."A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece", a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că "lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii".

Premierul britanic Boris Johnson: Un exemplu pentru noi

Premierul britanic Boris Johnson a salutat "curajul şi integritatea" ultimului lider al URSS, spunând că "angajamentul său neobosit" a fost un "exemplu" în contextul invaziei ruse din Ucraina."Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece", a scris Boris Johnson pe Twitter."În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi".

Preşedintele francez Emmanuel Macron: Om al păcii

Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru "angajamentul său faţă de pacea în Europa". Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui "om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi". Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună".

Primul și ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a fost cel mai strălucit politician al timpului său, rămânând o figură istorică controversată pentru cei născuți în Uniunea Sovietică, al cărei prăbușire a început tocmai în timpul perestroikei. Această opinie a fost exprimată miercuri de liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Slutsky.

"Gorbaciov a fost de departe cel mai strălucit politician al timpului său. Dar pentru toți cei născuți în Uniunea Sovietică, el rămâne o figură istorică complexă și controversată", a scris el pe canalul său Telegram .

Potrivit lui Slutsky, Gorbaciov este „rău creștinesc”, la fel ca Uniunea Sovietică, ale cărei procese de prăbușire „au început tocmai în epoca perestroikei și a noii gândiri și au jucat în mâinile celor care au încercat să ștergă URSS din harta politică a lumii.”

De asemenea, șeful Partidului Liberal Democrat a exprimat condoleanțe rudelor și prietenilor politicianului.

Despre rolul în unirea RFG și RDG

Președintele Uniunii Creștin Democrate Germane (CDU), Friedrich Merz, a subliniat rolul lui Gorbaciov în unificarea RFG și RDG.

"Fără Mihail Gorbaciov, unitatea germană în libertate nu ar fi fost posibilă. CDU deplânge un om de stat în care Germania ar putea avea încredere și care a avut încredere în noi", a scris Merz.

Fără Gorbaciov, ar fi imposibil să ne imaginăm revoluții pașnice în țările Blocului de Est, inclusiv în a noastră”, a scris pe Twitter vicepreședintele Bundestagului Katrin Göring-Eckard, marți seară.

"Îi suntem recunoscători pentru multe lucruri. El a grăbit sfârşitul Războiului Rece, a făcut posibilă unirea Germaniei şi a dat ţării sale un imbold democratic. Un om de convingere", a declarat ministrul Educaţiei Bettina Stark. - Watzinger.

Ministrul turc al Agriculturii Cem Özdemir a numit vestea morții lui Gorbaciov „deprimantă”.

Mă înclin în fața politicianului lumii”, a scris reprezentantul „verzilor” Juergen Trittin.

Negociator sincer

Gorbaciov a fost un negociator onest pe al cărui cuvânt se putea conta. Această opinie a fost exprimată de fostul secretar de stat al SUA (în 1989-1992), care a lucrat mult cu Gorbaciov, James Baker.

"Istoria îl va aminti pe Mihail Gorbaciov ca pe un gigant care a condus marea sa țară către democrație. El a jucat un rol esențial în încheierea pașnică a Războiului Rece prin decizia sa de a nu folosi forța pentru a păstra imperiul", a spus fostul șef al Războiului Rece. departamentul american de politică externă. Declarația sa scrisă a fost furnizată TASS de către directorul de relații publice pentru marea firmă internațională de avocatură Baker Botts, creată la acea vreme de fostul secretar de stat Tom Orewyler.

„L-am considerat (Gorbaciov) un negociator onest și puteam conta pe cuvântul lui, în ciuda presiunii interne [asupra lui] la Moscova”, a spus Baker. „Lumea liberă îi este foarte dor de el”, a spus fostul șef al Departamentului de Stat (1989-1992).

Orewyler a adăugat că Baker, care a împlinit 92 de ani în această primăvară și are reputația de unul dintre cei mai respectați oameni de stat pensionari din America, este în prezent „indisponibil pentru interviuri”. Baker a negociat cu Gorbaciov în 1990, când liderul sovietic a fost de acord ca o Germanie unită să adere la NATO. În același timp, s-a discutat și posibilitatea limitării extinderii în continuare a Alianței Nord-Atlantice spre est. Baker a ocupat funcția de secretar al Trezoreriei SUA în perioada 1985-1988. În 1992-1993, a condus personalul Casei Albe sub președintele american George W. Bush.

Prietenie cu Reagan

Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov FOTO EPA-EFE
Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov FOTO EPA-EFE

Primul și ultimul președinte al URSS, la preluarea mandatului, a fost un oponent politic al fostului președinte al SUA Ronald Reagan și, în cele din urmă, i-a devenit prieten. Acest lucru se afirmă în comentariile Fundației și ale Institutului Reagan pe Twitter în legătură cu moartea lui Gorbaciov.

Fundația și Institutul Reagan deplânge moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, un om care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan și i-a devenit prieten. Gândurile și rugăciunile noastre sunt la familia Gorbaciov și la poporul Rusiei”, în comentariu. citeste..

Om liber

Gorbaciov a meritat Premiul Nobel pentru Pace mai mult decât alți laureați, a declarat fostul consilier al președintelui francez Francois Mitterrand din 1981 până în 1991, profesorul Jacques Attali, care s-a întâlnit personal cu primul președinte al URSS.

Am avut șansa să-l cunosc pentru prima dată chiar înainte de a fi ales șef al Uniunii Sovietice”, a spus Attali la postul de radio France Info . „În memoria mea, a rămas o persoană foarte liberă în raport cu sistemul care el a reprezentat.”

Potrivit politicianului francez, „puțini oameni meritau Premiul Nobel pentru Pace la fel de mult ca Gorbaciov”. Primul președinte al URSS a primit Premiul Nobel în 1990.

Attali a remarcat că venirea lui Gorbaciov la conducerea URSS „a constituit începutul unei întorsături istorice”. „Am văzut un lider sovietic care era complet independent de tot ceea ce l-ar putea influența”, a adăugat Attali.

În același timp, consilierul lui Mitterrand și-a exprimat regretul că „lumea exterioară nu l-a ajutat pe Gorbaciov în implementarea proiectului său”. "Va rămâne în istorie ca un om care a căutat să democratizeze societatea sovietică. Gorbaciov a mers în aceeași direcție cu Istoria însăși - spre o mai mare libertate pentru toată lumea", a spus Attali.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite