
Activităţi care contribuie la menţinerea în formă a creierului
Toate organele se deteriorează în timp şi îşi pierd capacitatea de a îndeplini în mod optim sarcinile pentru care sunt responsabile. Creierul se numără printre ele.
Toate organele se deteriorează în timp şi îşi pierd capacitatea de a îndeplini în mod optim sarcinile pentru care sunt responsabile. Creierul se numără printre ele.
Un medicament experimental produs de compania Mirati Therapeutics, care vizează o mutaţie genetică specifică, a ajutat într-un studiu clinic aproximativ o treime dintr-un mic grup de pacienţi al căror cancer pulmonar se răspândise la creier.
Una dintre cele mai noi tehnici de imagistică, RMN funcţional este o procedură esenţială pentru realizarea planului preoperator în intervenţiile neurochirurgicale şi poate asigura succesul unei operaţii cu minimum de leziuni la nivelul creierului.
Fără curiozitate niciunul dintre noi nu ar ajunge prea departe pe niciunul din domeniile importante ale vieţii. Prin curiozitate aflăm o sumedenie de lucruri utile pentru viaţa de zi cu zi, ea este responsabilă de marile descoperiri ale omenirii, dar este totodată şi motorul pentru creşterea stimei de sine.
Substanţa emanată de creierul persoanelor îndrăgostite. „Creierul unui om îndrăgostit funcţionează similar cu al unui consumator de cocaină“
Biologii americani au descoperit că formele uşoare de infecţie cu coronavirus în unele cazuri pot provoca tulburări în activitatea celulelor auxiliare ale creierului. Din această cauză, „izolarea” neuronilor poate fi deteriorată şi poate apărea un analog al sclerozei multiple. Rezultatele studiului a fost publicat oamenii de ştiinţă pe bioRxiv.
Poliţia italiană a reţinut un infirmier de 50 de ani care obţinea certificate verzi fără să vaccineze efectiv pacienţii. Cea care coordona reţeaua, din care făcea parte şi un avocat, era o româncă. 45 de pacienţi fals vaccinaţi au fost identificaţi şi alţi 11 sunt căutaţi de poliţişti.
Creierul uman a pierdut, în decurs de trei milenii, 10 la sută din dimensiunile sale. Oamenii de ştiinţă sunt conştienţi de acest fapt, dar au avut dificultăţi în a-l explica. O echipă de biologii, antropologii şi cercetătorii americani în neuroştiinţe cred, totuşi că micşorarea creierului ar putea fi legată de schimbul de cunoştinţe şi de luarea deciziilor la nivel de grup.
În contextul în care ţările din Europa au dat, de curând, ceasul înapoi pentru a se acomoda iernii, Asociaţia Română a Cafelei prezintă rezultatele unui nou sondaj pan-european finanţat de Institute for Scientific Information on Coffee (Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea) care a explorat impactul alegerilor în ceea ce priveşte stilul de viaţă şi dieta asupra stării de spirit.
Proiectul prin care Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va construi la Cluj-Napoca cel mai important centru de studiere a creierului din România, în valoare de 18,5 milioane de euro, ar putea fi pierdut dacă autorităţile locale nu vor elibera la timp autorizaţiile de construire.
Pandemia de coronavirus ne pune în faţa unei test psihologic dur. Izolarea, lipsa interacţiunii cu ceilalţi pot produce probleme serioase. Medicii specialişti din Iaşi au ajuns, în urma unui studiu, la concluzia că există o creştere foarte mare de pacienţi diagnosticaţi cu tulburări psihice.
Un copil de 7 ani, din California, SUA, a murit pe 7 august după s-ar fi infectat cu o amibă pe care a luat-o din apa unui lac. Băieţelul a ajuns la spital pe 30 iulie, după ce a acuzat dureri mari de cap, iar acolo medicii l-au diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană.
O femeie de 67 de ani din Galaţi a fost operată la Iaşi de o tumoră cerebrală de aproximativ 5 centimetri, care îi punea viaţa în pericol. Intervenţia chirurgicală a fost dificilă, însă a fost un succes.
O femeie de 68 de ani a fost operată pe creier cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană, la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Intervenţia a fost realizată de o echipă formată din 11 persoane
Profesorul Alexandru-Vlad Ciurea, neurochirurg şi director ştiinţific la Spitalul Clinic SANADOR, vorbeşte despre importanţa dezvoltării unor obiceiuri sănătoase pentru menţinerea funcţionării creierului, printre acestea numărându-se un somn odihnitor, plimbările, dar şi socializarea, obiceiuri de care trebuie să ţină cont în special cei care au fost infectaţi cu coronavirus.
Vase importante ale creierului era puse în pericol de tumora de mari dimensiuni, iar viaţa bărbatului a fost salvată datorită intervenţiei chirurgicale făcută în procedură de urgenţă.
Senatorul AUR Mircea Dăneasa a făcut o declaţie controversată la dezbaterea din Parlamenat pe tema legii privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Parlamentarul sucevean a spus că omul modern are creierul supersexualizat datorită dezvoltării premature a sinapselor sexuale.
Specialiştii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi au descoperit tumoră cerebrală gravă după ce adolescenta în vârstă de 15 an a ajuns în unitatea medicală în urma unui accident rutier.
Ţi s-a întâmplat vreodată să intri într-o cameră cu scopul de a face ceva şi odată ce ai ajuns acolo, ai uitat complet ce ai vrut să faci, de fapt? Cu toţii am experimentat o astfel de situaţie! Acest fenomen se numeşte „The Doorway Effect‟ („Efectul uşii‟) şi are legătură cu pierderile scurte de memorie.
Cântăreşte două kilograme. Consumă 20% din cantitatea de energie pe care o produce organismul. Şi e ceea ce ne deosebeşte de alte animale. Este vorba despre creierul uman.
Medicii ieşeni spun că această tumoră cerebrală este extrem de rară, care apare mai frecvent în rândul copiilor şi care se manifestă cu dureri agresive de cap, vărsături şi tulburări de echilibru.
O fetiţă originară din Botoşani a fost operată cu succes la Iaşi, ea având o tumoră cerebrală extrem de rară. Intervenţia a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie, fetiţa fiind adusă la această unitate medicală în stare gravă.
O studentă de 19 ani a fost operată pe creier de o tumoră extrem de rară, tânăra fiind internată în stare stabilă la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Specialiştii cred că un factor cheie al evoluţiei omului a fost consumul de carne. Nutrienţii din carne i-ar fi ajutat creierul să se dezvolte şi totodată l-au făcut mai inteligent. Carnea a fost însă doar o parte a dietei omului paleolitic.
Un băieţel de 3 ani din Cluj a supravieţuit unei operaţii complicate pe creier, dar a murit din cauza cononavirusului luat din spital. Părinţii dau vina pe medici, arătând că Matei a fost internat într-un salon cu persoane infectate cu COVID-19. Medicii spun că băiatul a fost pus într-o rezervă împreună cu alţi doi pacienţi ale căror teste erau negative la momentul respectiv.
Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în menţinerea sănătăţii creierului şi pot ajuta la îmbunătăţirea memoriei şi a concentrării.
Faptul că zahărul, alimentele prăjite şi procesate sunt dăunătoare sănătăţii ne-a fost spus în nenumărate rânduri de către nutriţionişti. Însă, un studiu recent evidenţiază pericolele asociate obiceiului de a consuma aceste produse.
Fie că este vorba despre alcool, tutun, jocuri de noroc sau muncă, dependenţele ne transformă în prizonierii propriilor obişnuinţe nocive. Există câteva semne specifice, iar dacă le identificăm, ne putem conştientiza dependenţele, pentru a reuşi apoi să ne eliberăm de ele.
Scleroza multiplă este o boală inflamatorie autoimună a sistemmmului nervos central. La copii, recidivele sunt mai frecvente şi mai severe, dar sunt urmate de o recuperare mai rapidă. Şi anul acesta, copiii cu această boală au fost susţinuţi prin programul ”MS Kids” al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative România.
Lui Andrei Raiu i s-a indicat de către medici celebri din Rimânia să ajungă la Institutul Creierului de la Hanovra, în Germania, pentru biopsie, tratament oncologic şi o eventuală intervenţie chirurgicală.