Microplasticele sunt peste tot: în sânge, plămâni și chiar în creier. Șase moduri de a ne proteja sănătatea
0Poluarea cu plastic a ajuns în fiecare colț al planetei noastre. Acesta contaminează aerul pe care îl respirăm și apa pe care o bem. Mai mult, dovezi științifice arată că microplasticele se acumulează în organe umane, inclusiv în creier.

Conform unui raport din 2023 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), lumea produce anual aproximativ 400 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Aproximativ 85 % din acestea ajung la gropile de gunoi, în incineratoare sau în mediu, unde se descompun în microplastice periculoase.
În Plastic People, un documentar de la „The Nature of Things”, Sarika Cullis-Suzuki se întâlnește cu jurnalistul științific Ziya Tong pentru a explora lumea noastră plină de plastic și impactul potențial al acestuia asupra sănătății umane, potrivit cbc.
Microplasticele, particule cu o lungime mai mică de cinci milimetri, pot fi fabricate în mod deliberat pentru a fi incluse în produse precum cosmeticele.
Însă o mare parte din ele provin din degradarea ambalajelor, a țesăturilor sintetice, a vopselelor, a produselor de îngrijire personală și a altor articole din plastic.
„O parte din ele, pe măsură ce se descompun în bucăți din ce în ce mai mici, pot ajunge în atmosferă și pot călători la nivel global pe această cale”, spune ecologul Chelsea Rochman în film.
Microplasticele se găsesc peste tot
În documentar, cu ajutorul cercetătoarei Mary Kosuth, Tong descoperă amploarea alarmantă a contaminării cu microplastice, găsindu-le aproape peste tot: de la praful menajer la zăpada din curtea casei și până la propriul corp.
„Am găsit-o în sângele meu, am găsit-o în fecalele mele”, spune Tong. Microplasticele au fost găsite și în plămânii, placenta și chiar în creierul oamenilor.
Un studiu comandat de „World Wide Fund for Nature” a constatat că oamenii ar putea ingera în fiecare săptămână cinci grame de plastic sau cantitatea unui card de credit.

„Studiul toxicității microplasticelor este încă la început, dar începem să aflăm că acestea sunt un mecanism de transport al substanțelor chimice nocive către oameni”, spune Pete Myers, cercetător șef la organizația non-profit Environmental Health Sciences.
Ftalații și bisfenolul A (BPA) sunt doi compuși des întâlniți în plastic care pot ajunge în organism. În „Plastic People”, experții discută despre modul în care aceste substanțe afectează sistemul endocrin și au fost asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate, probleme de fertilitate și cancer.
Ca activistă de lungă durată împotriva poluării cu plastic, Tong crede că schimbarea trebuie să aibă loc la nivel guvernamental. „În cele din urmă, este vorba despre politică”, spune ea în documentar. „Ca indivizi, suntem într-o capcană. Nu putem face decât atât de multe”.
Ca un pas în acest sens, UNEP elaborează în prezent un acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic. Acesta va aborda „întregul ciclu de viață al plasticului”, spune autoritatea, de la producție la eliminare.
Între timp, există o mulțime de oameni care lucrează la alternative la plastic. În Plastic People, Cullis-Suzuki vizitează CTK Bio, o companie din Surrey, B.C., care dezvoltă materiale și produse biodegradabile inovatoare - cum ar fi un biostraw care se va composta în trei până la șase luni.
Măsuri pentru a vă proteja sănătatea
UNEP estimează că aproximativ 60% din materialul folosit pentru confecționarea hainelor este plastic, iar aceste țesături sintetice sunt o sursă majoră de contaminare cu microplastice.
„Pe măsură ce purtăm haine care sunt din ce în ce mai mult din plastic, aceste fibre se desprind, se duc pe canalizare [și] ajung în lacurile și râurile locale”, spune autorul și ecologistul Rick Smith în documentar.
1. Optați pentru haine din fibre naturale
O schimbare simplă este să optați pentru haine fabricate din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, lâna și inul, în locul hainelor fabricate din poliester, nailon și acril.
Hainele sintetice nu pierd fibre doar în timpul purtării. Fabricarea, eliminarea și spălarea sunt toate surse de poluare cu microplastice. De fapt, un studiu a arătat că o singură încărcătură de rufe poate elibera sute de mii de microfibre în rezerva de apă.
2. Folosiți un sac de spălat
Cu toate acestea, spălarea hainelor sintetice pe un ciclu „delicat” cu apă rece poate reduce eliberarea de microplastice cu aproape 70 %, conform cercetărilor grupului de conservare Ocean Wise. În plus, utilizarea unui sac de spălat poate ajuta la captarea microfibrelor înainte ca acestea să intre în sistemul de apă.
3. Înlocuiți recipientele de plastic și uneltele de bucătărie
Particulele de plastic din recipiente și sticle se pot scurge în alimente și băuturi - în special atunci când sunt încălzite - și, în timp, se descompun în microplastice.

Microplastice pot fi găsite și în alimente FOTO: Shuterstock
O soluție simplă este să înlocuiți recipientele din plastic cu sticlă sau oțel inoxidabil. De asemenea, aceste materiale tind să dureze mai mult, ceea ce este mai bine pentru mediu. Trecerea de la tacâmuri și ustensile din plastic la alternative precum bambusul, lemnul și oțelul inoxidabil poate ajuta, de asemenea, la minimizarea expunerii.
4. Evitați microperlele
Anumite produse de îngrijire personală, cum ar fi detergenții, șampoanele, pasta de dinți, gelurile de duș și cosmeticele, conțin microplastice sub formă de microperle. Aceste particule mici de plastic sunt adesea fabricate din polietilenă și sunt utilizate pentru exfoliere.
Pentru a vă reduce expunerea la microperle (și pentru a preveni pătrunderea acestora în rețeaua de alimentare cu apă), verificați pe etichete dacă există ingrediente precum polietilenă sau polipropilenă și alegeți în schimb exfoliante naturale.
5. Reduceți consumul de plastic de unică folosință
Potrivit UNEP, peste un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut, iar un număr uluitor de cinci trilioane de pungi de plastic sunt utilizate în fiecare an la nivel mondial.
„Aproape jumătate din tot plasticul produs este destinat articolelor de unică folosință”, spune Smith în documentar.
Investiți în alternative precum genți de cumpărături reutilizabile, sticle de apă și recipiente.
6. Evitați produsele ambalate în plastic
Pentru a reduce expunerea la microplastice în alimente, evitați produsele ambalate în plastic. Verificați dacă produsele sunt disponibile în ambalaje de sticlă sau hârtie.
Cercetări recente arată, de asemenea, că alimentele foarte procesate conțin mult mai multe microplastice per gram decât opțiunile mai puțin procesate. Acest lucru se poate datora faptului că aceste alimente stau mai mult timp în contact cu echipamentele de producție din plastic sau sunt expuse mai mult timp la praf și alte contaminări în suspensie.
De asemenea, vă puteți limita consumul de crustacee, deoarece acestea sunt predispuse la acumularea de microplastic din oceane, iar noi le mâncăm întregi - inclusiv sistemul lor digestiv.
Potrivit cercetătorilor, unele pliculețe de ceai sunt fabricate din polietilen tereftalat (PET) și nailon, iar cercetătorii de la Universitatea McGill au descoperit că „înmuierea unui singur pliculeț de ceai pe bază de plastic în apă fierbinte poate elibera 11,6 miliarde de particule microplastice per ceașcă”.
Pentru a reduce la minimum expunerea la plastic, încercați să treceți la pungi de hârtie sau la ceai cu frunze libere.