Aceste uleiuri de gătit sunt rele pentru creier, avertizează medicii. Pot provoca inflamația cronică și tulburări de dispoziție

0
Publicat:

Consumul unor cantități mari de anumite uleiuri poate afecta în timp creierul, avertizează medicii. De aceea, este bine să cititiți etichetele produselor pe care le cumpărați, pentru a vedea ingredientele folosite. 

Uleiul de soia, periculos pentru sănătate FOTO: pixibay
Uleiul de soia, periculos pentru sănătate FOTO: pixibay

Ulei de soia

Deși este posibil să nu aveți ulei de soia în cămara bucătăriei, acesta este un ingredient popular folosit adesea în produsele alimentare, cum ar fi sosurile pentru salate, bunătățile coapte și alimentele prăjite.

Dacă vă uitați la ambalajul unora dintre gustările preferate, cum ar fi chipsurile, popcornul și biscuiții, există o șansă mare să vedeți uleiul de soia ca unul dintre ingrediente.

Uleiul de soia are o aromă neutră, ceea ce îl face popular pentru prăjirea alimentelor și obținerea texturii potrivite în alte produse. Cu toate acestea, potrivit medicilor, uleiul de soia este foarte procesat, iar studiile au arătat că poate fi dăunător pentru sănătatea creierului.

Dr. Pamela Tambini, medic și director medical la Engage Wellness, a scris că „studiile au ridicat unele semne de întrebare cu privire la uleiul de soia”.

Dr. Courtney Scott, director medical la Momentous Recovery Group, a vorbit, de asemenea, despre compoziția uleiului de soia și potențialul său nociv pentru creier. El a remarcat că acest tip special de ulei „este utilizat în principal datorită stării sale puternic prelucrate, dar este chimic plin de acizi grași omega-6”.

El a adăugat, de asemenea, că uleiul de soia poate „împiedica funcționarea creierului”.

Uleiul de canola

La fel ca uleiul de soia, uleiul de canola este un tip de ulei vegetal care este utilizat pe scară largă în gătit și în producerea altor produse alimentare. 

Dr. Tambini a mai spus că tinde să „avertizeze oamenii” cu privire la amestecurile de uleiuri vegetale, deoarece, la fel ca uleiul de soia, acestea sunt de obicei foarte prelucrate și pline de acizi grași omega-6.

„În timp ce acizii grași omega-6 nu sunt în mod inerent răi și, de fapt, avem nevoie de ei în cantități mici. Problema apare atunci când consumăm mult prea mulți dintre ei în comparație cu acizii grași omega-3, care susțin sănătatea creierului. Poate provoca inflamația cronică, care este din ce în ce mai mult legată de declinul cognitiv, tulburările de dispoziție și chiar bolile neurodegenerative”, susține dr. Tambini.

Pentru a vă asigura că aveți cea mai bună grijă de sănătatea creierului și de sănătatea generală, ambii experți au promovat utilizarea uleiului de măsline extravirgin.

Dr. Scott susține că „uleiul de măsline oferă un rezultat bun pentru creier, datorită proprietăților sale antioxidante”.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite