Un virus comun ar putea declanșa boala Alzheimer: „Când ești infectat, ești infectat pe viață. Sistemul imunitar nu îl poate elimina”

0
Publicat:

Un nou studiu a furnizat dovezi suplimentare ale conexiunii intestin-creier. Potrivit specialiștilor, infecțiile intestinale cronice ar putea fi legate de dezvoltarea bolii Alzheimer.

Un virus intestinal poate afecta creierul FOTO: Shuterstock
Un virus intestinal poate afecta creierul FOTO: Shuterstock

Cercetarea, publicată în „Alzheimer's and Dementia”, a constatat că un virus comun se poate instala în intestinul uman și poate ajunge, ulterior, la creier, potrivit Health.

Virusul în cauză se numește citomegalovirus uman (HCMV). Virusul este mai frecvent în țările sărace, unde infectează aproximativ 90% din populație. 

HCMV este un tip de virus herpetic și rămâne latent în organism, chiar și după ce o persoană se recuperează după infecția inițială. La persoanele sănătoase, aceste infecții cauzează de obicei simptome ușoare, cum ar fi febră și dureri în gât sau niciun simptom.

„Când ești infectat, ești infectat pe viață. Sistemul dumneavoastră imunitar poate controla virusul, dar nu îl poate elimina niciodată din organism”, a declarat Kevin Zwezdaryk, asistent de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină a Universității Tulane.

Deoarece organismul nu poate scăpa complet de HCMV, este posibil ca virusul să fie reactivat, reinfectând intestinul și putând ajunge la creier, a explicat Zwezdaryk.

Acest nou studiu se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care sugerează că virusurile herpetice, inclusiv HCMV, ar putea fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer la anumite persoane, posibil cu zeci de ani înainte ca simptomele acestora să se manifeste.

„Nu avem încă dovezi directe în acest sens, dar știm că boala Alzheimer are un curs preclinic de mai multe decenii”, a declarat autorul studiului, Benjamin Readhead, profesor la Centrul de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative ASU-Banner al Universității de Stat din Arizona.

Modul în care un virus din intestin poate afecta creierul

În acest nou studiu, cercetătorii au analizat mostre de țesut cerebral de la 101 persoane care au murit, dintre care 66 au fost diagnosticate cu boala Alzheimer.

Readhead și colegii săi au examinat țesutul cerebral pentru un anumit tip de proteină de pe suprafața celulelor microgliale - acestea sunt celule din creier care reglează dezvoltarea, ajută la menținerea rețelelor neuronale și repară leziunile țesutului.

După ce au analizat probele de țesut, cercetătorii au observat că, la pacienții cu Alzheimer, prezența proteinei CD83(+) era legată de HCMV atât în intestin, cât și în creier.

Rezultatele experimentului lor au arătat că virusul poate accelera producția de către celule a două proteine amiloide și tau asociate cu boala Alzheimer.

HCMV nu este singurul agent patogen care a fost legat de boala Alzheimer. De fapt, există o serie de infecții cauzate de virusuri, bacterii și ciuperci care au fost legate de probleme neurodegenerative. 

Dar înțelegerea modului în care o singură infecție poate juca un rol în sănătatea creierului unei persoane este un lucru extrem de dificil de studiat pentru cercetători.

„Este greu de făcut la o ființă umană pentru că nu știm când a fost infectată. O găsim doar în analiza post-mortem”, susține Brian Balin, director al Centrului pentru Tulburări Cronice ale Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Osteopatică din Philadelphia.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite