Viitorul chirurgiei cerebrale: Cipul din grafen, cât un atom, dar de 200 de ori mai puternic ca oțelul
0Un dispozitiv medical inovator va fi testat pentru prima dată pe pacienți cu tumori cerebrale. Această descoperire poate salva viața persoanelor care suferă de cancer cerebral.
Potrivit The Guardian, cipul cerebral detectează celulele canceroase.
Acest dispozitiv minuscul, cât un timbru, este făcut dintr-un material numit grafen. Grafenul este de 200 de ori mai puternic decât oțelul și este subțire cât un singur atom. A fost descoperit acum 20 de ani de doi oameni de știință care au primit un premiu Nobel pentru această realizare.
Unul dintre cele mai noi și mai interesante moduri de a folosi grafenul este într-un cip foarte mic care poate fi pus în creier. Kostas Kostarelos, profesor de nanomedicină la Manchester a mărturisit: „Acesta este primul studiu clinic efectuat oriunde în lume cu un dispozitiv medical pe bază de grafen”.
Dispozitivul BCI (interfața creier-computer) a fost dezvoltat pentru a înregistra activitatea electrică cerebrală cu o precizie mult mai mare decât în trecut. Prin analiza acestor semnale, medicii vor putea identifica cu exactitate zonele afectate de tumori cerebrale, permițând astfel o rezecție tumorală mai completă și mai sigură.
Dispozitivul este implantat intracranian, în contact direct cu aria cerebrală de interes. Prin intermediul electrozilor, se realizează atât stimularea electrică a neuronilor, cât și înregistrarea potențialelor de acțiune, oferind astfel o interfață neuronală directă. „Celulele canceroase nu răspund la stimularea electrică declanşată de cip, spre deosebire de celulele neuronale gazdă”, a mai spus cercetătorul Kostarelos.
Acest cip special poate detecta semnale foarte slabe și foarte puternice din creier. Asta e important pentru că, de exemplu, când cineva face un accident vascular cerebral, creierul trimite semnale foarte slabe. Acest cip ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă în creier în astfel de situații.