Ravagiile tăcute ale Alzheimer înainte de apariția simptomelor. Noi indicii despre care este primul semn de boală

0
Publicat:

Alzheimer face ravagii silențioase în creier cu mult timp înainte de apariția simptomelor, iar acum oamenii de știință au noi indicii despre secvența dominantă a acestor schimbări - o posibilă fereastră pentru a interveni într-o zi.

Noi descoperiri în cadrul diagnosticării bolii Alzheimer FOTO Shutterstock
Noi descoperiri în cadrul diagnosticării bolii Alzheimer FOTO Shutterstock

Un studiu de amploare realizat în China a urmărit timp de 20 de ani adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă, folosind scanări regulate ale creierului, prelevări ale coloanei vertebrale și alte teste, relatează AP.

În comparație cu cei care au rămas sănătoși din punct de vedere cognitiv, persoanele care au dezvoltat în cele din urmă boala care le răpește mințile aveau niveluri mai ridicate ale unei proteine legate de Alzheimer în lichidul spinal cu 18 ani înainte de diagnostic, au raportat miercuri cercetătorii. Apoi, la fiecare câțiva ani după aceea, studiul a detectat un alt așa-numit biomarker al problemelor care se pregătesc.

Proteina formează încurcături și ucide neuronii

Oamenii de știință nu știu cu exactitate cum se formează boala Alzheimer. Un semn distinctiv timpuriu este acea proteină lipicioasă numită beta-amiloid, care, în timp, se acumulează în plăci și blochează creierul. Amiloidul singur nu este suficient pentru a afecta memoria - creierul multor oameni sănătoși adăpostește numeroasde plăci. O proteină anormală formează încurcături care ucid neuronii.

Noua cercetare, publicată în New England Journal of Medicine, oferă o cronologie a modului în care aceste anomalii se acumulează.

Importanța studiului „nu poate fi supraestimată", a declarat Dr. Richard Mayeux, specialist în Alzheimer la Universitatea Columbia, care nu a fost implicat în cercetare.

Cunoașterea momentului în care au loc aceste evenimente fiziologice este esențială" pentru testarea unor noi modalități de tratare și, poate, în cele din urmă, chiar de prevenire a bolii Alzheimer, a scris el într-un editorial.

Descoperirile nu au încă implicații practice.

Se caută variante pentru întârzirea maladiei

Peste 6 milioane de americani și alte milioane de persoane din întreaga lume suferă de Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență. Nu există un tratament. Dar anul trecut, un medicament numit Leqembi a devenit primul medicament aprobat cu dovezi clare că ar putea încetini agravarea Alzheimerului timpuriu - deși doar pentru câteva luni.

Acesta acționează prin eliminarea unei părți din proteina amiloidă. Abordarea este, de asemenea, testată pentru a vedea dacă este posibil să se întârzie apariția bolii Alzheimer, dacă persoanele cu risc ridicat sunt tratate înainte de apariția simptomelor. Alte medicamente sunt în curs de dezvoltare pentru a viza această proteină.

Urmărirea modificărilor silențioase ale creierului este esențială pentru astfel de cercetări. Oamenii de știință știau deja că, în formele rare, moștenite, care afectează persoanele tinere, o formă toxică de amiloid începe să se acumuleze cu aproximativ două decenii înainte de apariția simptomelor, iar la un moment dat, mai târziu, intervine proteina anormală.

Probleme de comunicare

Noile descoperiri arată ordinea în care au avut loc aceste modificări ale biomarkerilor în cazul bolii Alzheimer mai frecvente la bătrânețe.

Cercetătorii de la Centrul de Inovație pentru Tulburări Neurologice din Beijing au comparat 648 de persoane diagnosticate în cele din urmă cu Alzheimer și un număr egal de persoane care au rămas sănătoase. Descoperirea amiloidului la viitorii pacienți cu Alzheimer a fost prima, cu 18 ani sau 14 ani înainte de diagnostic, în funcție de testul folosit.

Au fost detectate apoi diferențe la nivelul proteinei anormale, urmate de un marker al problemelor de comunicare dintre neuroni. La câțiva ani după aceea, diferențele în ceea ce privește contracția creierului și scorurile la testele cognitive dintre cele două grupuri au devenit evidente, a constatat studiul.

Cu cât știm mai multe despre țintele viabile de tratament pentru Alzheimer și despre momentul în care trebuie să le abordăm, cu atât mai bine și mai rapid vom putea dezvolta noi terapii și prevenții", a declarat Claire Sexton, director principal al programelor științifice ale Asociației Alzheimer. Ea a precizat că în curând vor apărea teste de sânge care promit să ajute.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite