Zi decisivă pentru ruperea ireversibilă a Moldovei de Rusia

0
0
Publicat:

Rusia reacționează nervos la avizul pozitiv al Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Președinta Maia Sandu a salutat anunțul Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare
Președinta Maia Sandu a salutat anunțul Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 8 noiembrie, avizul pozitiv de începere a negocierilor de aderare cu Moldova – o decizie finală urmând a fi luată de Consiliul European la reuniunea din 14 și 15 decembrie 2023. Proiectul raportului Comisiei Europene despre progresele Republicii Moldova este încurajator, fiind constatate progrese în 6 din cele 9 domenii în care Moldovei i s-a indicat să facă reforme. 

„Este o zi foarte importantă pentru noi toți. Suntem optimiști. Mărim intensitatea și lucrăm pentru a ne integra în UE și pentru a construi Europa la noi acasă”, a comentat premierul moldovean Dorin Recean înaintea anunțului. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, a plecat dis-de-dimineață la Bruxelles pentru a asista la prezentarea raportului. „Plec la Bruxelles în speranța unor evoluții pozitive pentru Moldova. Voi avea întrevederi bilaterale cu oficiali europeni cu care voi discuta despre avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană și despre progresele substanțiale pe care a reușit să le înregistreze Moldova în ultimul un an și jumătate”, a menționat ministrul Popescu.

Șeful diplomației moldovene va avea întrevederi cu directorul general pentru vecinătate și extindere, Gert Jan Koopman, cu secretarul general al Secretariatului General al Consiliului UE, Thérèse Blanchet, și cu secretarul general al Comisiei Europene, Ilze Juhansone. De asemenea, Nicu Popescu va participa la evenimentul cu genericul „Pachetul de extindere 2023 al Comisiei Europene și calea europeană a Moldovei”.

Ursula von der Leyen și Maia Sandu sunt decise să mențină Moldova pe calea integrării europene
Ursula von der Leyen și Maia Sandu sunt decise să mențină Moldova pe calea integrării europene

Mureșan: Este în interesul tuturor ca Moldova să adere la UE

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova, consideră că începerea negocierilor cu Moldova trebuie să fie o „decizie firească acum, la final de an”. Potrivit lui, Parlamentul European este unit în a susține începerea negocierilor de aderare cu Moldova. „Este, în primul rând, în interesul de securitate al Europei să accelerăm integrarea europeană a Moldovei. În plus, este un moment foarte bun în relația UE – Moldova pe care nu trebuie să-l ratăm. Conducerea pro-europeană de la Chișinău a reușit, în ultimii doi ani, mai multe progrese în domeniul reformelor decât au reușit toate guvernele precedente la un loc. În același timp, Uniunea Europeană și statele membre sunt mai hotărâte mai mult ca oricând să sprijine Moldova”, a comentat Siegfried Mureşan.

Potrivit lui, aderarea la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat și modernizat. Este în interesul nostru, al României și al întregii Uniuni, să fim înconjurați de țări puternice, reformate și în plin proces de integrare europeană. De aceea, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina este decizia corectă și este în interesul României și al Uniunii Europene”, susține europarlamentarul român.

Viktor Orban ar putea bloca prin veto începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova
Viktor Orban ar putea bloca prin veto începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova

Republica Moldova a primit statutul de “candidat” la UE în luna iunie 2022, împreună cu Ucraina, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia. În octombrie 2023, europarlamentarul Siegfried Mureșan declara că Republica Moldova ar putea fi gata să adere la Uniunea Europeană în câțiva ani, dacă va continua să implementeze rapid reformele necesare. Președinta Maia Sandu și-a trasat ca angajament anul 2030 pentru aderarea Moldovei la UE.

Două posibile obstacole

La această etapă, experții văd două posibile obstacole în calea începerii negocierilor de aderare cu Moldova. În primul rând alegerile europene din 2024, în perspectiva cărora se anticipează un val de creștere a popularității partidelor de dreapta, dreapta extremă și eurosceptice, bazate pe frica de o nouă extindere a UE. Al doilea posibil obstacol - Ungaria cu Viktor Orbán, care a lăsat să se înțeleagă că ar fi gata să facă uz de dreptul de veto în cazul Ucrainei. Moldova și Ucraina merg însă „la pachet” spre UE.

În paralel cu apropierea de UE, Chișinăul se distanțează de Comunitatea Statelor Independente (CSI) patronată de Rusia. Zeci de acorduri semnate în cadrul CSI au fost denunțate unilateral de Guvernul de la Chișinău în ultimele luni. De facto, Moldova a abandonat această organizație pe care o consideră moartă. Nu mai cotizează la bugetul ei și urmează să-și anunțe oficial retragerea în scurt timp, după înlocuirea, pe cale bilaterală, a unor acorduri comerciale de care mai beneficiază în prezent.

Rusia reacționează cu amenințări

Aceasta irită Rusia, care reacționează în stilu-i caracteristic – cu amenințări la adresa Moldovei. „Republica Moldova a luat direcţia renunţării la suveranitate și riscă să devină o altă victimă a politicii coloniale a Occidentului”, a avertizat miercuri secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev (ex-director FSB), la o reuniune în cadrul CSI. Potrivit lui, „conducerea Republicii Moldova, sub presiunea Occidentului şi contrar voinţei poporului, a luat calea aderării la UE, a românizării, abandonând suveranitatea şi identitatea naţională”. La reuniunea respectivă, Patrușev a acuzat Occidentul și SUA de faptul că „tulbură ordinea mondială și fac să crească riscul utilizării armelor nucleare”.

La rândul lor, după aparentul succes obținut inclusiv prin corupție la alegerile locale de duminică, politicienii pro-ruși și falșii pro-europeni de la Chișinău încearcă să acrediteze, în tandem cu Rusia, ideea conform căreia prăbușirea guvernării pro-europene a Maiei Sandu a început. Liderii partidelor controlate de Rusia se invită reciproc la „masa de negocieri” în vederea „consolidării eforturilor împotriva Maiei Sandu” – împreună bulversând societatea cu mesaje ostile integrării Moldovei în UE și acreditând percepția că guvernarea pro-UE și-ar fi pierdut susținerea populară.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite