Victor Ponta, DNA, Parchetul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Laura Codruţa Kövesi
Victor Ponta şi Laura Codruţa Kövesi

De ce cred că atitudinea lui Victor Ponta în privinţa propunerilor pentru şefia DNA şi a Parchetului este una cât se poate de bună în această situaţie.

Cred că propunerile avansate de Victor Ponta pot fi cea mai bună soluţie în acest moment pentru România: Laura Codruţa Kövesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Motivele care mă determină să cred asta:

  • Trebuie să existe o colaborare între instituţiile statului. Chiar daca ne sunt simpatici sau nu Victor Ponta şi Traian Băsescu, ei reprezintă mai mult decât simple persoane, ei sunt reprezentanţi ai instituţiilor pe care le conduc. Şi o stare permanentă de conflict între aceste instituţii nu e benefică pentru România şi pentru români. Un sondaj recent arăta că peste 90% dintre români îşi doresc să înceteze războiul între Victor Ponta şi Traian Băsescu. Iar momentul acestor numiri în fruntea DNA şi a Parchetului ar fi fost o ocazie bună pentru normalizarea acestei relaţii.
  • Principalul obiectiv ar trebui să fie ca Daniel Morar să piardă controlul absolut asupra procurorilor. S-au folosit tot felul de trucuri pentru a prelungi monopolul lui Daniel Morar asupra parchetelor din românia. S-au extins mandate, s-au prelungit, s-au comasat... cu greu se mai poate înţelege ceva din toată încâlceala creată cu scopul de a-i permite lui Daniel Morar să rămână în fruntea parchetelor forţând cât se poate de mult limitele legale (dacă nu cumva s-a trecut dincolo de limita legală uneori).
  • Până la urmă pe cetăţeanul român nu îl interesează cine e şef la DNA sau la Parchet. Se pierd resurse preţioase într-o luptă care nu e în interesul populaţiei. Şi pe lânga asta, prin tergiversarea acestei situaţii, se blochează parţial justiţia din România. Aşa că e de dorit luarea unei decizii cât mai repede pentru a lăsa justiţia să lucreze.
  • Şeful DNA se subordonează procurorului general. Aşa că Laura Codruţa Kövesi la şefia DNA este un compromis care ar trebui să fie unul acceptabil chiar şi pentru majoritatea celor din USL. Un compromis care ar asigura un echilibru firesc.
  • USL nu trebuie să repede greşelile PDL şi ale lui Traian Băsescu care au încercat să îşi subordoneze în totalitate parchetele din România. Desigur că vor exista şi voci care să îşi dorească un control absolut al USL asupra procuraturii. Dar sper că aceste voci nu vor avea de câştigat în final.
  • Această soluţie ar transmite un semnal pozitiv în Europa. Şi pe bună dreptate. Ar fi un semnal că forţele politice din România se maturizează şi sunt dispuse să joace după regulile democratice şi nu urmăresc ca singur obiectiv obţinerea unei influenţe monopoliste asupra justiţiei.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile şi dacă această soluţie matură va primi acceptul celorlalţi jucători.

PS: Mai puţin mediatizate sunt celelalte propuneri. Dar dacă tot ne-am transformat peste noapte într-un popor foarte interesat de soarta propurorilor, poate că ar trebui enumerate şi acestea:
Dimitrie Bogdan Licu - propunerea pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului
Codruţ Olaru - propunerea pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ
Alina Mihaela Bica - propunerea pentru funcţia de procuror şef al DIICOT
Elena Giorgiana Hosu - propunerea pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite