Educaţia în şcoală, religia la biserică!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începe un nou an şcolar şi dorim să le reamintim atât părinţilor, cât şi elevilor, despre dreptul acestora din urmă de a nu participa la cursul de religie, dacă o preferă. Această opţiune personală are temeiurile legale necesare.

Prin campania de informare naţională „Educaţia în şcoală, religia la biserică!”Asociaţia Umanistă Română şi Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă oferă informaţiile şi sprijinul necesar părinţilor şi elevilor din România care optează pentru retragerea de la cursul facultativ Religie.

Puteţi descărca cererile aferente de pe site-ul oficial al campaniei.

Vă recomandăm să mergeţi cu ambele cereri în acelaşi timp pentru a da atât înştiinţarea că nu veţi participa la acest curs (sau copilul dvs. în cazul părinţilor), dar şi solicitarea mutării disciplinei Religie la prima sau la ultima oră din orarul zilei respective.

Deşi participarea facultativă a elevilor la ora de religie în şcoli reprezintă o opţiune de o perioadă mai lungă de timp, prevăzută de legile României, există la nivel naţional o lipsă de informare cu privire la această posibilitate. Nu de puţine ori am întâlnit părinţi care au întâmpinat dificultăţi şi chiar atitudini agresive din partea unor cadre didactice sau chiar a unor directori de şcoli în momentul în care şi-au exprimat dorinţa să-şi retragă copiii de la orele de religie.

Pe hârtie drepturile şi libertatea vă sunt garantate. În realitate, libertatea este înţeleasă, câştigată şi păstrată cu efort. Vă îndemnăm să vă apăraţi drepturile, să nu vă lăsaţi manipulaţi şi să luptaţi pentru libertatea de a alege, căci este vorba despre viaţa dumneavoastră (ca elevi) sau viaţa copiilor dumneavoastră (ca părinţi). Nu sunteţi singuri. Asociaţia Umanistă Română şi Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă vă sunt aliaţi.

image

De ce considerăm că orele de religie predate în manieră confesională şi controlată de cultele religioase nu oferă niciun beneficiu elevilor României?

  • Pentru că educaţia elevilor noştri ar trebui să pună accentul pe stimularea inteligenţei, imaginaţiei şi a creativităţii acestora, nu pe interesele unor culte religioase.
  • Pentru că, din păcate, dreptul la educaţie şi dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie sunt de multe ori afectate în şcolile publice din România chiar prin orele de educaţie religioasă.
  • Pentru că educaţia copiilor este compromisă când ora de religie nu serveşte informării corecte cu privire la diversitatea religioasă a ţării şi a lumii, la conexiunile culturale ale religiilor şi la istoria lor, precum şi când abordarea generală este intolerantă faţă de alte culte şi faţă de persoanele care nu au o religie.
  • Pentru că predarea unor neadevăruri ştiinţifice (pământul este plat şi nu se mişcă,  Luna este o lumină, Soarele are aceeaşi vârstă ca restul stelelor, vârsta Pământului este de aproximativ 6000 de ani etc) şi, în special, predarea creaţionismului în detrimentul teoriei evoluţiei vor afecta pentru totdeauna înţelegerea lumii care ne înconjoară.  

Nu ezitaţi să ne contactaţi, fie prin formularul nostru de contact de pe www.humanismromania.org, fie la contact@humanismromania.roemfilia@yahoo.com.

Persoane de contact:

Emil Moise – 0747034431

Cristina Iacob – 0751782615

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite