Vama către Republica Moldova, blocată de sute de protestatari pentru George Simion

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1000 de protestatari au blocat în duminică seara Vama Leuşeni timp de aproximativ două ore. Cu steaguri tricolore, ei au cerut autorităţilor din Republica Moldova să ridice interdicţia pusă lui George Simion şi să îi permită acestuia accesul.

George Simion, românul ce a fost expulzat săptămâna trecută din Republica Moldova, a încercat în această seară (duminică seara - n.r.) să treacă graniţa. La vama Leuşeni a fost aşteptat pe cele două maluri ale Prutului de aproximativ 1000 de persoane.

Acesta a făcut formalităţile necesare pe partea din România a graniţei, însă grănicerii din Republica Moldova nu i-au permis trecerea graniţei. 

Ofiţerii de la graniţă nu au permis trecerea activistului civic, motivând că în continuare există interdicţia de intrarea pe teritoriul Republicii Moldova şi că nu ţine de ei ca această să fie ridicată.

„Au trecut deja câteva zile de la luarea deciziei, şi în ciuda faptului ca noi am cerut să ni se dea motivele, prim-ministrul Republicii Moldova, deputaţii din Parlament, Ministerul de Externe al Romaniei, acestea încă nu au fost făcute publice, ceea ce înseamnă că nu exista, deci, e o Decizie ilegală. Noi am protesat împotriva acestei măsuri ilegale, dar a fost şi o acţiune de solidarizare cu fratele nostru de peste Prut. Ne-am fi dorit să vină cu noi, la Chişinau, dar nu l-au lăsat să treacă, Republica Moldova continuând să încalce dreptul la libera circulaţie“, a declarat Elena Podoleanu, unul dintre participanţii la protestul inedit, reprezentant al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Mesajul a fost completat de un alt participant la eveniment, Vitalie Prisăcaru: „Acest protest e una dintre acţiunile noastre şi prin care cerem să se anuleze interdicţia impusă lui George Simion, şi prin asta să aducem şi unirea mai aproape. Azi, autorităţile nu au ascultat glasul celor peste o mie de oameni adunaţi la vamă. George nu a fost lasăt să treacă. Dar nu ne oprim aici. Vom continua să punem presiune pe autorităţi prin mijloace paşnice până când George nu va fi lăsat să vină acasă.”

Timp de aproximativ 2 ore circulaţia prin punctul de frontieră a fost blocată.

Nu au existat incidente iar protestul a fost unul paşnic.

În acest moment s-a redat drumul la trafic, George Simion cerând celor prezenţi să respecte pe ceilalţi care vor să treacă prin punctul de frontieră şi să permită deblocarea situaţiei.

Vă reamintim că pe 16 mai 2015 a avut loc la Chişinău cea mai mare manifestaţie Unionistă din 1991 încoace. Peste 25 000 de persoane au cerut Unirea cu România. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite